HMT Galvanika

Hasan Tafro pokreće novi pogon u Goraždu, patent po njemačkoj recepturi

10.05.2024. 10:32 / Izvor: Akta.ba
hasan tafro

Kompanija "HMT Galvanika" d.o.o. Goražde čija je djelatnost je galvanizacija metalnih proizvoda planira novi proizvodni pogon u Goraždu.

Kompanija "HMT Galvanika" d.o.o. Goražde čija je djelatnost je galvanizacija metalnih proizvoda planira pokrenuti novi proizvodni pogon u Goraždu, na lokalitetu goraždanskog naselja Zupčići, javlja Akta.ba. 

Vlasnici nove kompanije osnovane u januaru ove godine su Hasan Tafro i Muhamed Hadžiavdić koji je nadavno postao suvlasnik sa udjelom od 30 posto kapitala.

"Radi se o jednoj inostrano-domaćoj investiciji odnosno postrojenju kapaciteta čija investicija bi iznosila oko pet miliona KM. Domaći investitor i ja kao strani investitor smo odlučili da postavimo jedno postrojenje za površinsku zaštitu metalnih proizvoda odnosno galvanizaciju po najsavremenijim standardima. Patent je rađen u Njemačkoj i trebao bi da zaživi ovdje u ovoj kompaniji koja je registrovana već od januara mjeseca  ove godine na ovim prostorima. U procesu smo pribavljanja  dozvola, a radit ćemo sigurno po najzahtjevnijim standardima Evropske unije", kazao je Hadžiavdić. 

tafro sastanak

 

U početku bi, prema njegovim riječima ova kompanija zapošljavala od 10 do 15 radnika, a otvaranjem tržišta, sigurno bi došlo do veće potražnje za radnom snagom.

Za pokretanje ovog vida proizvodnje neophodne su i određene dozvole koje su uglavnom u nadležnosti Federacije BiH.

"Vlada BPK Goražde će u skladu sa svojim mogućnostima pružiti podršku kako bi se te dozvole izdale na vrijeme, s ciljem obezbijeđenja uslova za privredni razvoj i nova investiranja u ovaj kanton", kazao je premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov na sastanku sa vlasnicima.

Podsjetimo, bh. biznismen i nekadašnji izvršni direktor za proizvodnju u kompaniji Ginex Hasan Tafro vlasnik je nekoliko firmi. U prošle godine preuzeo je Tvornicu alata Goražde sa milionskom dobiti. Tafro je za 228.179 KM preuzeo 32.597 dionica.

Osim nje, Tafro je vlasnik još jedne firme. SWE-EXPORT d.o.o. koja se od osnivanja isključivo bavila proizvodnjom i izvozom sigurnosnih bravica i to za švedsko tržište. Navedeni procesi odvijali su se u pogonima za obradu metala u Goraždu, po narudžbi kupca. U periodu poslovanja sigurnosnim bravicama firma je ostvarila milionski promet.

Nakon određenih strukturalnih promjena kod domaćih partnera osnivači firme krajem 2019. godine donose odluku da svoje kapacitete preusmjere na oblast izrade alata za brizganje. Provedene su studije ispitivanja tržišta odnosno potreba za alatima za brizganje plastike i obojenih metala što je ukazalo na veliku potrebu za istim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti