Proizvodnja na 60 dunuma

Zadruga okupila 100 kooperanata za proizvodnju krastavaca kornišona

10.05.2024. 13:46 / Izvor: SRNA
Kornišon

Stotinu kooperanata iz Novog Grada, Krupe na Uni, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca i Prnjavora proizvodiće krastavce kornišone na 60 dunuma.

Stotinu kooperanata iz Novog Grada, Krupe na Uni, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca i Prnjavora proizvodiće krastavce kornišone na 60 dunuma i sve je spremno za sadnju, koja treba da počne u srijedu, 15. maja, izjavio je Srni stručni saradnik Poljoprivredne zadruge "Agro VIP" iz Čelinca Miloš Đurašinović.

Đurašinović je rekao da su osnivači firme agronomi koji su ranije bili angažovani u njemačkoj firmi "Carl Kuehne", koja je imala kooperantsku proizvodnju krastavaca kornišona.

"Nakon što je zatvorena firma u BiH, kolege su odlučile da se osnuje Zadruga i da se nastavi kontinuitet proizvodnje", pojasnio je Đurašinović.

On je istakao da je kooperantima na vrijeme isporučen repromaterijal kako bi pripremili parcele za sadnju.

"Uslovi ostaju isti. Zagarantovan je otkup po cijeni od dvije KM za kilogram prve klase, 0,80 KM za drugu i 0,20 KM za treću klasu", naveo je Đurašinović.

Prema njegovim riječima, u planu je da u narednom periodu sa kooperantima bude organizovana i plastenička proizvodnja povrća. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti