Zabranjena preuranjena kampanja

Organizacija lokalnih izbora u BiH koštat će 19 miliona, a već je odobreno 7,4 miliona KM

10.05.2024. 16:06 / Izvor: Bloombergadria.com
CIK

Foto: Fena

Novim izmjenama proširen period nadležnosti CIK-a BiH u vezi s ponašanjem političkih subjekata.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini trebali bi biti održani 6. oktobra, a Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2024. godine donijela je na današnjoj sjednici Centralna izborna komisija (CIK) BiH.  

Izbori se raspisuju za 58 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine općine u RS, 111 načelnika općina u BiH, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u RS, 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.

Ukupni troškovi organizovanja izbora iznosit će 19 miliona KM, za aktivnosti CIK-a već je odobreno 7,4 miliona KM, a uputili su i poseban zahtjev Ministarstvu finansija BiH da izdvoji još novca za jedan od pilot-projekata.

Naveli su i da će troškovi općina i gradova iznositi otprilike 7,5 miliona KM, od čega je najveći dio planiran za naknade članovima biračkih odbora.

CIK BiH je usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine.

Usvojena je i Odluka o zaključivanju Centralnog biračkog spiska na dan 7. maj u ponoć. Prema stanju na taj dan ukupan broj birača koji je upisan u Centralni birački spisak je 3.406.088. 

Fena

Članovi CIK-a BiH su donijeli i Zaključak o utvrđivanju tehničkog prečišćenog teksta Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno, visoki predstavnik u BiH je u martu ove godine donio Odluku kojom je donio Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje su bile prilično obimne i zahtjevne.

"Da bi se lakše snalazili u čitanju i tumačenju odredbi Izbornog zakona, bilo je nužno da se te odredbe inkorporiraju u već postojeći tekst Izbornog zakona",navedeno je.   

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić kazala je da će ovo sigurno pomoći, napomenuvši da je Izborni zakon BiH do sada pretrpio 25 izmjena i dopuna i tri tehničke ispravke.

"Jako je teško u masi tih izmjena i dopuna od 2001. godine služiti se Izbornim zakonom, u situaciji kada nikada nismo dobili zvanični prečišćen tekst koji bi bio usvojen u Parlamentarnoj skupštini", navela je ona.    

Hadžiabdić je na konferenciji za medije detaljnije pojasnila i rokove provođenja izbornog procesa.

Zabranjena preuranjena kampanja

Od 9. do 24. maja će biti u toku prijave za ovjeru učešća na izborima, koje podnose političke stranke i nezavisni kandidati. Od 26. juna do 8. jula se podnose kandidatske liste, a nakon izvršenih provjera, liste će biti objavljene do 22. augusta.

Izborna kampanja počinje 6. septembra i traje 30 dana, a izborna šutnja počinje 5. oktobra u 7 sati ujutru i traje do izbora u 19 sati.

Kandidati moraju imati 1.000 potpisa, osim ukoliko već nose mandate iz 2020. godine.

Utvrđena su i nova pravila za preuranjenu kampanju.

"Novina je da od danas pa do službenog početka kampanje, osim zabrane plaćenog oglašavanja, nema nikakve vrste preuranjene kampanje", kazala je Hadžiabdić.

Objašnjava da je novim izmjenama proširen period nadležnosti CIK-a BiH u vezi s ponašanjem političkih subjekata.

"To znači da je od danas pa sve do potvrđivanja rezultata zabranjeno koristiti se govorom mržnje, sprečavanjem novinara da obavljaju dužnosti, zabranjeno je korištenje djece u političke svrhe", navela je.

Proširene su i zabrane vezane za zloupotrebu javnih sredstava.

"Nije dozvoljeno korištenje pozicije rukovodioca organa ili ustanove za promociju svog subjekta ili kandidata, zatim promocija političkih subjekata na javnim događajima koje finansiraju javne institucije i javna preduzeća, kao i korištenje javnih sredstava i resursa u svrhu direktne i indirektne podrške kupovini birača", nabrojala je.

Prvi put sada CIK BiH može sankcionisati političke subjekte zbog širenja dezinformacija o izbornom procesu.

U slučaju plasiranja takvih informacija, CIK BiH je ovlašten da pokrene postupak i izrekne sankcije. Politički subjekti su također 15 dana nakon izbora dužni ukinuti sve promotivne materijale.

Mediji mogu informisati o aktivnostima zvaničnika, ali bez navođenja njegove stranke ili kandidature na izborima.

Četiri pilot-projekta s izbornim tehnologijama

Planirana je provedba četiri pilot-projekta na otprilike 10 posto biračkih odbora u BiH, a tri će biti provedena uz finansijsku pomoć međunarodnih partnera.

"Prvi pilot-projekt je na biračkom mjestu i provodi se uz podršku Delegacije EU, u 10-ak općina i 165 biračkih mjesta. Drugi je upotreba optičkih skenera, to jeste automatsko prebrojavanje listića. Planiran je u šest općina na 145 biračkih mjesta. Treći projekt je biometrijska identifikacija birača, uz podršku OSCE-a, na svim biračkim mjestima u Brčko distriktu", pojasnila je Hadžiabdić.

Za četvrti pilot-projekt je potrebno prvo da Ministarstvo finansija BiH odobri novac, a proveli bi ga također u 10 općina.

"Proces glasanja će biti jedinstven i jednoobrazan, glasat će se uz pomoć papira i olovke svugdje, ali će se uporedo raditi i pilot-projekt", naglasila je Hadžiabdić.

Povodom lokalnih izbora, CIK BiH će objaviti i posebnu internet-stranicu na kojoj će biti dostupne sve informacije o predstojećim izborima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti