Više od 50 sudaca na obuci o izazovima utvrđivanja diskriminacije

17.05.2024. 12:36 / Izvor: Akta.ba
sud

Službenica za pravna pitanja pri Misiji OESS-a u BiH Nina Šeremet izjavila je kako diskriminacija i dalje predstavlja izazov u društvu BiH.

Obuka za suce na temu ''Prevladavanje izazova u postupanju u predmetima diskriminacije: nedosljedna primjena zakona i obrnuti teret dokazivanja'' održana je u četvrtak i petak u Mostaru.

Poseban fokus obuke stavljen je na razmatranje preporuka i specijalnih izvještaja Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH kao dokazima pred sudovima u predmetima diskriminacije.

Naime, Zakon o zabrani diskriminacije usklađen je s međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, ali je i dalje prisutan nesklad u sudskoj praksi, posebno u nedosljednom pristupu pitanja tereta dokazivanja, priopćila je Misija OESS-a u BiH. U namjeri da osigura dosljednu primjenu zakona, spomenuta Misija je, u saradnji s centrima za obuku sudaca i tužitelja Federacije BiH i Republike Srpske, u Mostaru organizirala obuku za više od 50 sudaca.

Direktor Centra za obuku sudaca i tužitelja FBiH Arben Murtezić istaknuo je kako je eliminacija svih oblika diskriminacije temeljni zadatak svih institucija u demokratskom društvu.

''Pored toga što se o ovome dosta govori, često ćete i kod profesionalaca naići na nerazumijevanje pojma diskriminacije i nepoznavanje konkretnih mehanizama zaštite. Stoga je ovaj seminar, osim edukacije, koristan i u smislu podizanja svijesti'', kazao je Murtezić.

Direktor Centra za obuku sudaca i javnih tužitelja u RS-u Slobodan Zec istaknuo je značaj ove teme, naročito za suce koji se u radu na predmetima diskriminacije suočavaju s izazovima u utvrđivanju diskriminacije i primjeni specifičnih proceduralnih pravila.

''Ovo obuka je nastavak kontinuirane suradnje s Misijom OESS-a u Bosni i Hercegovini i s obzirom na značaj ove teme, nadamo se da će ova saradnja ostati i u budućnosti'', zaključio je.

Misija je, u suradnji s centrima za obuku sudaca i tužitelja oba entiteta, od usvajanja Zakona uložila znatne napore u jačanje domaćih institucija te je organizirala obuke o međunarodnim i europskim standardima i mehanizmima borbe protiv diskriminacije za više od 1300 sudaca i sudskog osoblja.

Službenica za pravna pitanja pri Misiji OESS-a u BiH Nina Šeremet izjavila je kako diskriminacija i dalje predstavlja izazov u društvu BiH.

''Analiza koju smo nedavno objavili ukazuje na potrebu za jačanjem kapaciteta unutar pravosuđa u BiH, a u cilju efikasnog procesuiranja predmeta diskriminacije'', istaknula je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti