Hrnjić u Sanskom Mostu

Mladi i obrazovani su prijeko potrebni sektoru poljoprivrede

18.05.2024. 08:26 / Izvor: Akta.ba
poljiprivreda

Dodaju da su učenici tokom ove školske godine mogli odabrati obrazovanje za poljoprivrednog, veterinarskog ili ekološkog tehničara, te fitofarmaceuta.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je jučer Srednju poljoprivrednu školu "Sanus Futurum" u Sanskom Mostu, te razgovarao s načelnikom Sanskog Mosta Farisom Hasanbegovićem.

U saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navode da je ovom prilikom kolektiv škole predvođen direktorom Senadom Tičevićem upriličio obilazak i prezentaciju škole, nastavnih programa i poljoprivrednog imanja koje koriste u praktičnoj nastavi sa učenicima.

"Poljoprivredna srednja škola u Sanskom Mostu, osnovana prije 25 godina, jedna je od najopremljenijih škola za edukaciju učenika iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a o čemu svjedoče i odlično opremljeni kabineti, 300 dunuma zemlje na kojima se siju različite poljoprivredne kulture, farma muznih grla, plastenici, te određeni broj poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja. Pored toga, škola raspolaže sa internatom i restoranom, a za učenike koji ne borave u internatu imaju organiziran besplatan prevoz do škole", navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaju da su učenici tokom ove školske godine mogli odabrati obrazovanje za poljoprivrednog, veterinarskog ili ekološkog tehničara, te fitofarmaceuta. Od ove godine, uprava škole najavljuje i pokretanje novog smjera agroturistički tehničar, kao i plaćenu praksu za učenike.

"Mladi i obrazovani poljoprivrednici mogu doprinijeti značajnim poboljšanjima u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije. Ulaganje u ovakav vid obrazovanja trebaju slijediti i drugi kantoni, nastojeći prenijeti praktična znanja iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, te pratiti moderna dostignuća u navedenim oblastima. Namjera je da podršku ovakvim obrazovnim institucijama pružimo i kroz izdvajanja s nivoa Federacije BiH", rekao je ministar Hrnjić tokom posjete ovoj školi.

Direktor Tičević zahvalio je ministru Hrnjiću na upriličenoj posjeti, te izrazio nadu da će posjeta rezultirati još uspješnijom saradnjom posebno u dijelu nabavke opreme i mehanizacije s ciljem još kvalitetnijeg izvođenja nastavnog procesa, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti