Globalna konferencija

Prvi Climathon u Sarajevu: Platforma novih ideja za kvalitet zraka i upravljanje otpadom

20.05.2024. 07:52 / Izvor: Akta.ba
KS

Climathon kao zeleno start up takmičenje predstavlja jedinstvenu priliku za spajanje inovacija i zaštite okoliša, otvarajući vrata novim mogućnostima.

Climathon je globalna konferencija koju organizira EIT Climate-KIC i održava se godišnje u preko 130 gradova širom svijeta.

Cilj je potaknuti zajednicu na razvijanje zelenih ideja i rješavanje izazova s kojima se gradovi suočavaju u zaštiti okoliša i suočavanju s klimatskim promjenama, a sve radi ubrzanja razvoja zelenih i karbonski neutralnih gradova.

Climathon kao zeleno start up takmičenje predstavlja jedinstvenu priliku za spajanje inovacija i zaštite okoliša, otvarajući vrata novim mogućnostima.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak prisustvovao je otvaranju takmičenja Climathon Sarajevo 2024.

"Svaka ideja koja dolazi od strane mladih ljudi, osobito u okviru borbe i globalnih aktivnosti s klimatskim promjenama i zašititom okoliša, mora dobiti odgovoran pristup od strane onih koji su u sistemu donošenja odluka. Ministarstvo komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS ove godine je za 100 % povećalo iznos sredstava za projekte i ideje koje se delegiraju po javnom pozivu za projekte NVO sektora iz oblasti ekologije i zaštite okoliša. Projekt i novi sveobuhvatni pristup "Sarajeco" upravo je prilika za predlaganje i stavljanje na dnevni red svih onih korisnih i neophodnih ideja kojim želimo dati snažan doprinos javne svijesti o odlaganju i razvrstavanju otpada, o mogućnostima što učinkovitijeg ozelenjavanja javnih površina, raznih vrsta kampanja i drugih aktivnosti", rekao je ministar Bošnjak, prilikom otvaranja sarajevskog Climathon-a.

Prvi Climathon u Sarajevu platforma je za nove zelene ideje po dva izazova: kvalitet zraka i upravljanje otpadom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti