"Niklo" cijelo novo naselje

Nekretnine novogradnje u Hadžićima dostupne za kupovinu, istražili smo cijene

24.05.2024. 13:10 / Izvor: Akta.ba
Hadžići

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa u Hadžićima završava ove godine, prodaja nekretnina već u toku.

Ako Općinu Hadžići niste posjetili par mjeseci, iznenadit ćete se prizorom novih zgrada koje su pri kraju izgradnje.

Naime, stambeno-poslovni objekat koji se gradi u ovoj općini sastoji se od dvije lamele – Lamela A i Lamela B.

Ukupan broj stanova je 60 (u svakoj lameli po 30 stanova) i 6 poslovnih prostora koji se nalaze na prizemlju.

Spratnost objekta čine suteren, prizemlje i 6 etaža.

"Tipologija i raspored stanova su identični na svih šest etaža obje lamele. Svakoj stambenoj etaži se pristupa preko dva stepeništa i dva lifta. Ove komunikacije su povezane sa centralnim hodnikom-koridorom. Stanovi su različitih kvadratura od 52-82 m2. Ukupan broj stanova na svim etažama u lameli A i B je 60", stoji u opisu kompleksa na stranici izvođača radova.

Stanovi i garaže na prodaji

Za ove stanove već se mogu pronaći brojni prodajni oglasi.

Tako na primjer trosoban stan od 82 m2 u ovom naselju možete kupiti po cijeni od 2.640 KM/m2 sa PDV-om a useliti možete već u julu ove godine.

"Zgrada je smještena u okviru planski izgrađenog stambeno-poslovnog kompleksa, a lokacija je atraktivna zbog blizine sadržaja koji doprinose kvaliteti življenja. Završetak radova i useljenje je planirano za juli 2024. godine", navodi se u oglasima agencija.

"Pored predmetnog objekta nalazi se kompleks useljenih zgrada izgrađen od strane istog investirora, na osnovu kojih je moguće dobiti predstavu o novom projektu i kvaliteti gradnje koju karakteriše vrhunska toplotna izolacija i izuzetno pogodna mikrolokacija u podnožju Igmana.", stoji u reklamnom opisu.

Navodi se da je ispred zgrade obezbijeđen zajednički parking prostor za stanare, dok je u suterenu garaža sa parking mjestima po cijeni od 15.000 KM/m2 sa uključenim PDV-om.

"Cijena stana po sistemu "ključ u ruke" iznosi 2.640 KM/m2 sa PDV-om, dok je cijena stana sa roh bau opcijom 2.380 KM/m2, što su trenutno najpovoljnije cijene novogradnje u Kantonu Sarajevo.", navodi se.

Šta znamo o izvođaču radova?

Kompanija koja se vodi kao izvođač radova je CET BAH d.o.o. Sarajevo za koju stoji da je počela sa radom 1991. godine no zvanično rješenje o registraciji datira tek od 2000. godine.

Osnovna djelatnost kompanije su projektovanje i izrada svih tipova i nivoa projektne dokumentacije, izvođenje gradjevinskih radova, izrada i opremanje enterijera, izgradnja i prodaja objekata po sistemu "ključ u ruke" te usluge consultinga i nadzora. Polja djelovanja u tehničkom smislu su visokogradnja i niskogradnja.

"Naš uspjeh je vezan za odgovornost zaposlenika koji su mnogo truda uložili u izvršavanju ugovorenih obaveza, a na zadovoljstvo naših klijenata. Zahvalnost za nas uspjeh dugujemo našim zaposlenicima, koji su u timski rad pored znanja, ulozili i ljubav i entuzijazam.", stoji u opisu kompanije.

Finansije i tenderska aktivnost investitora

Kada su finansije u pitanju, prema podacima za 2022. godinu ova kompanija je poslovala sa preko 5,3 milona KM prihoda i nešto više od 400 hiljada KM dobiti.

Tokom 2023. godine prihodovala je preko 1,9 miliona KM sa dobiti takođe, malo iznad 400 hiljada KM.

Zadnja regitrirana tenderska aktivnost je iz 2023 . godine kada je ova kompanija dobila poticajna sredstva od Ministarstva privrede KS, Odlukom o izboru korisnika poticajnih sredstava sa iznosom sredstava po Programima za subvencioniranje-refundiranje troškova subjekata male privrede sa sjedištem u Kantonu Sarajevo.

Zadnja registrirana usluga iz djelatnosti a unutar tenderskih aktivnosti je ona iz 2021. godine za usluge dekoracije vanjskog dijela zida JU OŠ "Hadžići".

Ono što je svakako interesantno je da ne postoje registrirane tenderske aktivnosti u međuvremenu niti one koje se referiraju na konkretne izgradnje u Općini Hadžići.

Kontraverze oko gradnje istog investirora

Javnosti je poznato da je još prošle godine iz Općine Hadžići po naredbi Tužilaštva KS, izuzeta određena dokumentacija kako bi se provjerili navodi u vezi podnesene prijave u kojoj se navodi sumnja u poštivanje regulacionog plana ove općine.

Navodi tvrde da je investitoru CET BAH nezakonito odobren jedan objekat van dozvoljenih regulacionih okvira te da u obzir nije uzeto rješenje Federalne uprave za geodetske poslove.

Da li to znači da se jedan objekat od izgrađenih ne može legalno uplaniti i da li će budući vlasnici kupljenih nekretnina imati pravnih problema sa vlasništvom još nije poznato.

"Ciljevi su dostižni, a želja cijele kompanije je da zajedno sa našim klijentima iste realizujemo sa srcem.", misija i vizija su ove kompanije.

Koliko su očekivanja lokalne samouprave i investitora u skladu sa interesima građana ove lokalne zajednice te u kojem smjeru će ići epilozi kontraverzi oko izgradnji nekih od ovih objekata ostaje na pokaz vremenu i radu nadležnih institucija.

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije