USVOJEN IZVJEŠTAJ O RADU

Košarac o pitanju Trgovske gore: Hrvatska ne odustaje, ali ne odustajemo ni mi

18.06.2024. 15:29 / Izvor: Fena
košarac

usvojen izvještaj o radu koordinacionog tijela, ekspertskog tima i pravnog tima u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da je danas usvojen izvještaj o radu koordinacionog tijela, ekspertskog tima i pravnog tima u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora, općina Dvor, Republika Hrvatska.

Po njegovim riječima, podržani su napori Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u koordinaciji s entitetskim ministarstvima i drugim tijelima kao što su ekspertski i pravni tim.

"Na prošloj sjednici smo donijeli odluku da raspišemo javni poziv za međunarodnu pravnu pomoć, odnosno da angažujemo adekvatnu međunarodnu pravnu kancelariju da bude na usluzi domaćim institucijama. Ono što želim da iskažem jeste činjenica da je hrvatska strana potpuno odbila da sarađuje, da je potpuno odbila da dijeli informacije, istraživanja i ispitivanja. To je dodatno problematično. To potvrđuje naš stav da Hrvatska ne odustaje, ali ne odustajemo ni mi", naveo je Košarac.

Dodao je da to potvrđuje "naš stav da je izjava Andreja Plenkovića da se do 2028. godine neće ništa dešavati, netačna".

"Iz tog razloga smo mi jako oprezni. Vrlo brzo ćemo raspisati konkurs za javni poziv za međunarodnu pravnu kancelariju", naveo je Košarac.

Kazao je kako vjeruje i pravnicima i ekspertskom timu da će svoj posao uraditi na najbolji način.

"Nama je cilj da onemogućimo Hrvatsku na tom planu. Vidljivo je da Hrvatska na ovaj način narušava bilateralne odnose. Nama je važno da sačuvamo zdravlje blizu 250 hiljada ljudi u 13 općina kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj. Mislim da ćemo na tom pitanju prioritetno biti orijentisani i da ćemo biti efikasni u svemu onome što cijenimo da je značajno i važno uraditi za sve građane RS i Federacije BiH u tom regionu", zaključio je Košarac.

Upitan da li je usaglašen budžet institucija BiH za 2024. godinu, odgovorio je da postoje informacije da je ministar finansija i trezora BiH u konačnoj fazi usaglašavanja s određenim resornim ministrima.

"Po informaciji ministra finansija, mislim da bi se to vrlo brzo moglo naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH. Cijenimo da je važno da usaglasimo strukturu budžeta, pa da tek onda ide na Vijeće ministara BiH. Mislim da je završna faza usaglašavanja određenih budžetskih zahtjeva između ministara kako bi ministar finansija mogao da predloži budžet na Vijeću ministara BiH u narednih 10 do15 dana", kazao je Košarac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti