Parlamentarna skupština BiH

Razmatran Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH

21.06.2024. 08:22 / Izvor: Fena
PSBiH

U obrazloženju predloženog zakona navedeno je da se u posljednje vrijeme sve češće dešavaju napadi na povratničku populaciju.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas zahtjev da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović, razmatra po hitnom postupku. Zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja taj zahtjev je upućen Kolegiju doma na usaglašavanje.

U obrazloženju predloženog zakona navedeno je da se u posljednje vrijeme sve češće dešavaju napadi na povratničku populaciju.

"Kako bi se takvi i slični pokušaji preduprijedili ili barem smanjio njihov broj, smatramo neophodnim izvršiti dopune Krivičnog zakona i predvidjeti novo krivično djelo "napad na povratnika", navodi se.

Mišljenja smo da bi se predloženim dopunama Krivičnog zakona BiH postigla svrha generalne prevencije u odvraćanju potencijalnih počinilaca krivičnih djela prema povratnicima, a što će u konačnici osigurati i veći stepen sigurnosti za povratnike na cijeloj teritoriji BiH - navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Predlagač poslanik Nihad Omerović (Narod i Pravda) je obrazlažući zahtjev za hitni postupak kazao da je, kada se radi o potrebi zaštite jedne od najugroženijih populacija, a to je populacija povratnika, nužno hitno djelovanje, "obzirom da agonija već predugo traje kada je u pitanju stanje lične sigurnosti i stanje sigurnosti imovine povratnika".

Naveo je da se oštrim odredbama predviđenim ovim dopunama Krivičnog zakona, na efikasniji način štiti sigurnost povratnika. Dodao je da je rigoroznije predviđeno kažnjavanje onih koji ugrožavaju sigurnost povratnika, te da bi bilo i više nego opravdano da ove izmjene i dopune zakona budu razmatrane po hitnom postupku.

Poslanik Predrag Kožul (HDZ BiH) je predložio kolegi Omeroviću da predloženi zakon ipak ne bude razmatran po hitnom postupku, nego da se razmatra u skraćenoj proceduri.

Poslanica Sanja Vulić (SNSD) je kazala da Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub nisu saglasni s ovim prijedlogom dopuna Krivičnog zakona BiH, iz razloga što Krivični zakonik RS, koji se primjenjuje na teritoriji RS-a, već sadrži krivična djela kojima se predviđaju nova krivična djela 'napad na povratnike', odnosno ugrožavanje sigurnosti.

"Propisivanje ovog krivičnog djela Krivičnim zakonom BiH može se smatrati prenosom nadležnosti, jer se na teritoriji RS-a primjenjuju odredbe Krivičnog zakona RS, a ne Krivičnog zakona BiH", navela je Vulić.

Dodala je da ovaj prijedlog dopuna Krivičnog zakona BiH neće imati podršku srpskih poslanika iz RS-a.

Poslanik Edin Ramić (SDA) je kazao da je ovo pokušaj da se koliko-toliko poboljša sigurnosna situacija u sredinama gdje su se vratili manjinski povratnici.

"Na žalost, vrlo česti su ti incidenti. Prije par dana je bio neki incident u vezi sa povratnicima Srbima na području Federacije. Tako da to više nema veze kojoj etničkoj grupi pripadaju povratnici, bitno je da ih tretiramo Krivičnim zakonom", naveo je Ramić.

Po okončanju rasprave o ovoj tački, poslanici su obavili raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda, nakon čega je data pauza prije glasanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti