Protekla godina bila teška

U posljednje tri godine berbe bile specifične: Vinari se nadaju dobrom vremenu!

09.07.2024. 08:30 / Izvor: Avaz.ba
grožđe

Imali smo tipično olujno nevrijeme, srećom, veće štete na vinogradima nije bilo, kaže Vukoje.

Za hercegovačke vinare protekla godina bila je teška, kada je berba bila daleko skromnija, jer je bolest plamenjača poharala brojne vinograde.

Loše vrijeme

Iako je ovogodišnja berba, koja obično krene u septembru, daleko, ipak, brojni vinari i vinogradari strahuju od vremenskih neprilika koje sve više uzimaju danak u poljoprivredi.

Radovan Vukoje, jedan od najpoznatijih vinara u BiH, čija su vina ovjenčana brojnim svjetskim medaljama, kaže nam da su posljednje tri godine berbe bile specifične i zbog vremenskih uslova. Međutim, kako ističe, pokazalo se da brojni vinogradi zasađeni na stogodišnjim pozicijama mogu izdržati i teške nepogode.

"Činjenica je da smo nedavno imali jedno tipično olujno nevrijeme koje nas je sve skoro u Hercegovini zadesilo, ali veće štete na vinogradima nije bilo. Zato je vrlo bitno samo mjesto gdje se sadi vinova loza", govori on.

U susjednim zemljama, od Hrvatske do Srbije, kaže, kao i u Sloveniji, nevrijeme je napravilo takvu štetu da su gotovo ostali bez kompletnog uroda.

"Kod nas se, srećom, to nije dogodilo. Tako da, evo, smatramo da ćemo ove godine imati dobru berbu, mada je prerano o tome govoriti sve dok se grožđe ne krene brati", oprezan je Vukoje.

Brojni voćnjaci

Sredinom proteklog mjeseca, grad je poharao brojne voćnjake, ali i vinograde na području zapadne Hercegovine. U pojedinim vinogradima je grad oštetio, ne samo grožđe, već i lišće i mladice. Tamošnji vinari i vinogradari su poduzeli sve agrotehnološke mjere, kako bi oporavili svoje vinograde i spasili predstojeću berbu.

Uzgoj "zaboravljene" sorte - trnjak

U Hercegovini su zastupljene autohtone sorte grožđa, žilavka i blatina, a vinari se sve više vraćaju uzgoju „zaboravljene“ sorte - trnjak.

Krajem prošle godine usvojen je Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH. Novim zakonom se uređuje tržište vina prema standardima EU, čime se omogućava i bolji pristup proizvođača međunarodnom tržištu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti