Una na svjetskoj turističkoj mapi

09.05.2013. 08:43 / Izvor: Oslobođenje
Una na svjetskoj turističkoj mapi

Jučer je ozvaničen sporazum o suradnji između Svjetske organizacije za zaštitu prirode(WWF) i Nacionalnog parka Una, koji su potpisali Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka i Leon Kabe, predstavnik WWF-a.

U Bihaću je jučer ozvaničen sporazum o suradnji između Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) i Nacionalnog parka Una, koji su potpisali Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka i Leon Kabe, predstavnik WWF-a.

Ova suradnja plod je trogodišnjeg plana WWF-a da uveže sve prirodne parkove na području bivše Jugoslavije i Albanije, da ih promoviše kao novi međunarodni turistički brend, te da pruži podršku lokalnom stanovništvu u razvoju lokalnih turističkih kapaciteta.

Projekt nosi naziv Parkovi dinarskog luka, u okviru kojeg je već održano niz konferencija, studijskih putovanja, radionica, treninga i ostalih interaktivnih aktivnosti.

- Naši ciljevi su procjena dobrobiti zaštićenih područja, razvoj održivog turizma koji doprinosi očuvanju prirode, prilagodbe na klimatske promjene, umrežavanje zaštićenih područja u okviru EU kroz ekološku mrežu Natura 2000, korištenje EU fondova za zaštićena područja, a ključna tema u zaštiti prirode postalo je prepoznavanje vrijednosti zaštićenih područja i vrednovanje usluga ekosustava, kazao nam je Leon Kabe.

Odmah nakon potpisivanja sporazuma u Bihaću, za domaće ekologe i turističke radnike organizovana je radionica pod radnim naslovom Metodologija za procjenu dobrobiti zaštićenih područja, na kojoj je predstavljen projekt Parkovi dinarskog luka, te je izvedena obuka za korištenje alata za procjenu i prikupljanje informacija o zadanim ciljevima Nacionalnog parka Una.

Jučer su radnici Nacionalnog parka i suradnici WWF-a pokrenuli i dodatne aktivnosti u okviru ovog projekta, a to je dobivanje certifikata EUROPARC-a za održivi turizam, sa kojim bi Nacionalni park Una dospio i na svjetsku turističku mapu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti