Ohrabriti ljude da krenu u vlastite poduzetničke poduhvate

29.05.2013. 16:40 / Izvor: Fena
Ohrabriti ljude da krenu u vlastite poduzetničke poduhvate

U organizaciji Centra za razvoj poduzetništva iz Tuzle danas je u Sarajevu održana promocija BiH GEM izvještaja o stanju poduzetništva za 2012. godinu pod nazivom "Poduzetničkim obrazovanjem do(samo)zapošljavanja mladih".

U organizaciji Centra za razvoj poduzetništva iz Tuzle danas je u Sarajevu održana promocija BiH GEM (Global Entrepreneurship Monitor) izvještaja o stanju poduzetništva za 2012. godinu pod nazivom "Poduzetničkim obrazovanjem do(samo)zapošljavanja mladih".

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i recezent izvještaja GEM BiH 2012. Aziz Šunje rekao je da je pri izradi izvještaja korištena najreferentnija metodologija za ocjenu stanja poduzetništva u Bosni i Hercegovini te da nema dvojbe da ovaj izvještaj na validan način identificira stanje poduzetništva u našoj zemlji i jasno definira u kojem smjeru treba djelovati da bi se ono podiglo na viši nivo.

"Stanje u ovoj oblasti nije na zadovoljavajućem nivou, iako je evidentan određeni napredak. Mi nismo na tako niskom nivou poduzetničkog djelovanja, mada još  poduzetnička infrastruktura nije na odgovarajućem nivou" istakao je Šunje.

Po njegovom mišljenju, potrebno je djelovati radi razvoja infrastrukture, a puno bitnije je mijenjanje mentalnog sklopa da bi se ljudi odvažili da krenu u vlastite poduzetničke poduhvate.

"Mi na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu se trudimo da, kroz nastavni plan i program i kroz Centar za razvoj poduzetništva, motiviramo studente da artikuliraju vlastite poslovne ideje. Biti poduzetnik je vrlo zahtjevno i traži puno pretpostavki, i prije svega je stanje duha, ali poduzetnik ne može biti prepušten sam sebi i zato je potrebna poduzetnička infrastruktura", kazao je Šunje.

Direktor Oxfama za Italiju Sorinel Ghetau pojasnio je da ta organizacija djeluje u 94 zemlje svijeta na rješavanju problema siromaštva.

"Oxfam Italija već više od 10 godina radi u području malog i srednjeg poduzetništva u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama jugoistočne Evrope, s posebnim fokusom na mlade ljude i žene. Poređenja radi, u Italiji je 38,5 posto mladih nezaposleno, a 2,4 miliona mladih od 15 do 29 godina niti radi niti se školuju i to su izgubljane generacije", pojasnio je Ghetau.

Dodao je da će oni u ovom dijelu Evrope pomagati organizacijama koje se bave sektorom malog i srednjeg poduzetništva, za šta su im potrebne dobre analize poput izvještaja koji je danas prezentiran.

Rukovodilac švicarskog programa zapošljavanja mladih (YEP) Mike Chambers rekao je da taj program ima elemente koji promoviraju i podržavaju poduzetništvo među mladima.

"U Velikoj Britaniji sam bio direktor Fonda princa Charlesa za poduzetništvo koji je nudio brojne inicijative za razvoj poduzetništva među tamošnjim mladim ljudima u lošoj socijalnoj situaciji. Finansirali smo njihove ideje iznosima koji su često bili manji od 4.000 eura ali mladi mogu biti vrlo kreativni kad im se pruži prilika i oko 70 posto njihovih poslova se pokazalo održivim", tvrdi Chambers.

Dodao je da su neki od njih uspjeli proširiti svoje biznise i zaposliti nove radnike, uglavnom mlade ljude, a da su neki čak postali i milioneri.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti