ENERGA 2013: Interesa investitora za solarne elektrane ne nedostaje

06.06.2013. 08:11 / Izvor: eKapija.ba

Drugi dan 3. međunarodne konferencije ENERGA, koja je programski stručni sadržaj sajma ENERGA 2013, obuhvatio je teme „Obnovljivi izvori energije – solarna energija“, Energetska efikasnost, te savremeni trendovi u termoenergetici i rudarstvu.

Drugi dan 3. međunarodne konferencije ENERGA, koja je programski stručni sadržaj sajma ENERGA 2013, obuhvatio je teme „Obnovljivi izvori energije – solarna energija“, Energetska efikasnost, te savremeni trendovi u termoenergetici i rudarstvu, koje su privukle veliku pažnju učesnika i medija, posebno one koje su govorile o proizvodnji solarne energije.

Tematsku oblast „Obnovljivi izvori energije-solarna energija“ moderirali su Alija Mujčinagić iz Državne regulatorne komisije za električnu energiju BiH, Ahmet Hukić iz Regulatorne komisije za električnu energiju FBiH i Gordana Mičeta iz Regulatorne komisije za energetiku RS.

Uz prisustvo velikog broja predavača i učesnika, govorilo se o regulatornim okvirima, sa akcentom na solarne elektrane, trenutnom stanju i problematici u ovoj oblasti.

Naime, izgradnja solarnih elektrana u BiH bila je, do početka tekuće godine,  regulisana uredbom o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije iz 2010. godine. Doživjela je dvije promjene, dopune, a onda odlukom Ustavnog suda FBiH stavljena van snage. Razlog tome je što se ova materija ne može rješavati uredbom, nego Zakonom. Rok od šest mjeseci, koliko je dato da se Zakon usaglasi i usvoji, davno je istekao.  Drugim riječima, prestankom primjene uredbe obustavljeno je i prikupljanje naknade za poticaj.

Ipak, interes investitora za solarne fotonaponske elektrane ne nedostaje, bez obzira na prepreke i ionako komplikovane administrativne procedure. To je, tokom svog izlaganja kazao i Ahmet Hukić iz Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK).

„Primili smo veliki broj zahtjeva za izdavanje prethodnih dozvola za izgradnju. Samo u 2013. godini smo izdali 21 dozvolu“, potvrdio je Hukić. 

Fotonaponska elektrana „SICON 1“ od 10 kW, inače prva na području općine Tuzla, u pogon je puštena nakon 20 mjeseci prikupljana i čekanja na izdavanje različitih dozvola. Vlasnik iste, Samir Salković, iz kompanije SICON SAS d.o.o. Tuzla, na konferenciji Energa pozvao je na hitno usvajanje Zakona, kako bi se stvorili pravni okviri za potencijalne investitore. A njih, sudeći prema podnesenim zahtjevima, sigurno ne manjka.

Vrijedi spomenuti da je novi tekst odredaba Prijedloga zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije prihvaćen na zadnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, koja je održana u ponedjeljak.

O regulatornim okvirima obnovljivih izvora energije, također sa osvrtom na solarne elektrane, ali u Republici Srpskoj, govorila je Gordana Mičeta iz Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. I tamo su slični problemi: mogućnosti i pravo na poticaj, visina garantovanih otkupnih cijena i premija, zakon o koncesiji,...Zajedničko je da zainteresovanih investitora ima, ali i da prepreke pri izgradnji solarnih fotonaponskih elektrana postoje.

Tematska oblast, „Energetska efikasnost“, okupila je stručnjake iz Slovenije, Hrvatske, kao i naše zemlje. Moderatori ove tematske cjeline bili su Jasna Hivziefendić i Admir Softić. 

Tema „Savremeni trendovi u energetici i rudarstvu“ bila je podiijeljena na dvije sesije „Termoelektrane na ugalj“ i „Teme iz oblasti rudarstva“. Uprkos svim problemima koji prate upotrebu uglja u proizvodnji električne energije, njegovo korištenje u zadovoljavanju svjetskih potreba za električnom energijom bit će i idućih decenija neizbježno.

„Bez modernizacije rudnika uglja u oba entiteta bit će ugrožena sigurnost snabdjevanja električnom energijom i to je fokus na koji vlade na svim nivoima, uz izgradnju novih termoblokova, moraju voditi računa i početi da ubrzano modernizuju rudnike“, rekao je u uvodnom izlaganju Admir Softić iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Trećeg, završnog dana Konferencije koja se održava u Kristalnoj Kongresnoj dvorani Hotela Tuzla u Tuzli, u okviru temetskih oblasti „Obnovljivi izvori energije – biomasa - energetski resurs“ i „Obnovljivi izvori energije - vjetroelektrane i njihova integracija u EES“ bit ćeodržano 14 predavanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti