U RS-u godišnje se proizvede između 1.500 i 3.000 tona meda

18.09.2013. 11:30 / Izvor: Fena
U RS-u godišnje se proizvede između 1.500 i 3.000 tona meda

Pčelarski sektor mora dobiti veću podršku za nabavku pčelarske opreme: košnica, opreme za centrifugiranje meda, opreme za selidbu pčela - prijevozna sredstva, a tu je i nabavka kvalitetnih lijekova.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske Radivoj Maksimović izjavio je za Poslovne novine da za kvalitetno organizovanje izvoza meda treba osigurati dovoljne količine, vodeći računa o kvalitetu i kontinuitetu isporuke.

„Iako je EU stavila med na listu proizvoda za izvoz, na tome se mora još poraditi. Prije svega, nužno je uspostaviti kvalitetan sistem kontrole od pčelinje košnice, prostorija za centrifugiranje meda, laboratorije, te objekata za otkup i pakovanje meda. Da bi se ovi parametri ispoštovali, nadležne institucije moraju da pruže veću podršku. Podsticajne mjere trebaju biti veće nego što su bile do sada“, riječi su predsjednika Maksimovića.

Kako bi se mogli povećati kapaciteti, proizvesti kvalitetan med i ostvariti tržišniviškovi, neophodno je osigurati odgovarajuće uslove.

„Pčelarski sektor mora dobiti veću podršku za nabavku pčelarske opreme: košnica, opreme za centrifugiranje meda, opreme za selidbu pčela - prijevozna sredstva, a tu je i nabavka kvalitetnih lijekova, itd. Važno je raditi na razvoju centara za selekciju i reprodukciju matica, koji se bave proizvodnjom i zaštitom autohtone pčele. Potrebno je jačati komercijalna pčelarska gazdinstva kroz posebne mjere podrške nadležnih institucija“, precizirao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, ne postoje tačni podaci o proizvedenim količinama meda u Republici Srpskoj. Istraživanja ukazuju da se petogodišnji prosjek kreće od deset do 20 kg meda po košnici, u zavisnosti od pčelarske regije.

Prosjek u posljednih pet godina na području hercegovačke regije kreće se oko 10 kg, dok je prinos u podkozarskoj, krajiškoj, dobojskoj i sembersko-majevičkoj regiji oko 20 kg po košnici.

„Prema dostupnim podacima u RS-u ima oko 150.000 košnica, te dolazimo do podatka da je godišnja proizvodnja između 1.500 i 3.000 tona meda. Ova godina je u RS-u bila solidna i sigurno su stvoreni određeni tržišni viškovi. O kojim količinama je riječ još nemamo precizne podatke - pojasnio je Maksimović“, pišu Poslovne novine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti