Traži se rješenje za uspostavljanje voza Beograd - Sarajevo

18.10.2013. 07:35 / Izvor: Nezavisne novine
Traži se rješenje za uspostavljanje voza Beograd - Sarajevo

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović izjavio je jučer da se traži rješenje kako bi se ponovo uspostavio željeznički saobraćaj između Beograda i Sarajeva.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović izjavio je jučer da se traži rješenje kako bi se ponovo uspostavio željeznički saobraćaj između Beograda i Sarajeva.

"Naš zajednički cilj i zadatak je da prije svega intenziviramo saradnju u putničkom željezničkom saobraćaju i ponovo uspostavimo vozove između Beograda i Sarajeva. Očekuju nas veliki izazovi koje  moramo riješiti da bi putnički vozovi između Beograda i Sarajeva što pre ponovo saobraćali", rekao je Simonović u razgovoru sa generalnim direktorom JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine Nijazom Puzićem i direktorom za ekonomske poslove  Enisom Džavićem,  navodi se u saopštenju Železnica Srbije.

Kako je kazao, jedan od ključnih problema je i veliki iznos naknade za korišćenje pruga, koji ispostavljaju Hrvatske željeznice.

"O tome bi zajedno razgovarali sa hrvatskim kolegama, a ne isključujemo i mogućnost  uključenja njihovih vagona u taj voz, s ciljem smanjenja cijene korišćenja njihove infrastrukture.  Siguran sam da ćemo zajedno uspjeti da nađemo rješenje za povezivanje gradova  vozom, za šta postoji obostrani interes", rekao je Simonović.

Predstavnici srpskih željeznica upoznali su kolege iz BiH sa rezultatima ostvarenim na polju transporta robe, a posebno je naglašen značaj međusobne saradnje na tom polju jer su železnički sistemi po prirodi posla okrenuti jedni prema drugima.

Istaknuto je da dvije željeznice imaju dugu tradiciju parterskih i prijateljskih odnosa, koja su osnova za unapređenje međusobne saradnje.

Generalni direktor srpskih željeznica posebno je naglasio značaj putnog pravca Ruma - Zvornik - Tuzla koji je od ključnog značaja za obje strane, a predložio je i razmatranje uvođenja putničkog voza na ovoj trasi.

Prema njegovim riječima, ostvareni rezultati u poboljšanju robnog saobraćaja direktna su posljedica promjene pristupa i  poslovnih navika pri pronalaženju novih komintenata, jer tržište  nameće potrebu za fleksibilnošću pri ugovaranju poslova, uz poboljšanje kvaliteta, brzine i sigurnosti prevoza robe.

Na taj način će se srpske železnice pripremiti za otvaranje transportnog tršišta, dodao je on.

Predstavnici željeznice iz BiH ukazali su na veliki potencijal koji pruža mogućnost povezivanja Srbije sa  lukom Ploče, što je od interesa za obje strane.

Takođe, razgovaralo se i pronalaženju modela za ubrzavanje carinskih procedura pri transportu robe, jer se sada na granici  gubi oko tri sata.

Na redu su obje države koje na ovom planu treba da urade svoj dio posla.

Predstavnici dviju željeznica razgovarali su i o međusobnom regulisanju finansijskih odnosa, dodaje se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti