Za nekoliko dana prvi kontigent vina Vukoje na američkom tržištu

28.10.2013. 10:00 / Izvor: eKapija.ba

Za nekoliko dana Podrumi Vukoje iz Trebinja, koji su ove godine proglašeni za najbolju vinariju jugoistočne Europe, planiraju izvesti svoj prvi kontigent vina na američko tržište.

Za nekoliko dana Podrumi Vukoje iz Trebinja, koji su ove godine proglašeni za najbolju vinariju jugoistočne Europe, planiraju izvesti svoj prvi kontigent vina na američko tržište. Ovo je za eKapija.ba potvrdio HoReCa manager vinarije Mladen Fuštar tijekom predstavljanja na sajmu vina "Wine Weekend" koji se u Sarajevu održavao od 25. do 26. listopada/oktobra.

(Mladen Fuštar)

Kazao je da su američkom tržištu sve interesantnija balkanska vina jer su to za njih nove sorte koji ne poznaju. Ova vinarija je osim na domaćem tržištu prisutna na tržištu susjednih zemalja te zemalja EU kao što su, između ostalih, Italija, Francuska, Nizozemska, Austrija, Njemačka te skandinavskih zemalja.

Zanimljivo je, navodi Fuštar, da osim interesa američkog tržišta postoji i porast interesa za njihova vina na azijskom tržištu, odnosno Kini. ''Tako da možemo reći da su naša vina zastupljena na tri kontineta'', kaže on. 

''Što se tiče širenje kapaciteta ove godine je to zaokruženo na 30 hektara sopstvenih vinograda. Zasađeno je pet novih hektara sorte koje u Hercegovini udomaćile kao što su dubrovačka malvazija i tamjanika'', kaže naš sugovornik.

Vinarija je inače sudjelovala na svakoj manifestaciji koju su do sada organizali Fina vina pa tako i na ovogodišnjem sajmu vina koji je održan u Sarajevu gdje su se predstavili sa autohtonom sortom žilavkom koja je i na zadnjem natjecanju AWC u Beču dobila srebro i syrahom koji je osvojio zlato. Ovo je  jedino vino sorte syrah iz BiH koje je dobilo neku prestižnu nagradu na svjetskom natjecanju. "Tu su i ostale naše sorte kao što su vranac te sve internacionalne sorte'', ističe Fuštar.  Za  ljubitelje svježih vina tu je bilo i njihovo vino Primavera.

Podsjetimo i to da su vina Podruma Vukoje nedavno osvojila šest zlatnih i srebrnih medalja na AWC Vienna takmičenju, najznačajnijem i oficijelno najvećem vinskom takmičenju, čiju je organizaciju u svrhu dodjele nagrada odobrila i Europska unija.   D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti