SIPA istražuje debljinu asfalta: Sumnjivi poslovi na Sarajevskoj obilaznici

20.11.2013. 08:15 / Izvor: Federalna.ba
SIPA istražuje debljinu asfalta: Sumnjivi poslovi na Sarajevskoj obilaznici

SIPA već dva dana provjerava debljinu postavljenog asfalta na dionici sarajevske zaoblaznice - Butila - Briješće - Stup. Ovu dionicu gradila je hrvatska firma Osijek Koteks, ali je ugovor, vrijedan 45 miliona maraka, početkom ovog mjeseca raskinut.

Nakon što je FTV objavila snimak razgovora Miliovoja Mikulića, osumnjičenog u aferi Remorker u Hrvatskoj, koji sa partnerima u BiH dogovara na koji način ukrasti centimetar asfalta, reagiralo je i Tužilaštvo BiH.

Izdata je naredba za provođenje istrage, pa su pripadnici SIPA-e, u saradnji sa vještakom građevinske stuke, danas uzeli uzorke asfalta sa dionice Sarajevske zaoblaznice u izgradnji, piše Federalna.ba.

SIPA već dva dana provjerava debljinu postavljenog asfalta na dionici sarajevske zaoblaznice - Butila - Briješće - Stup, objavio je FTV. 

Ovu dionicu gradila je hrvatska firma Osijek Koteks, ali je ugovor, vrijedan 45 miliona maraka, početkom ovog mjeseca raskinut. Radovi su trebali biti završeni prije tri godine. Inače, Osijek Koteks jedna je od firmi preko koje su bivši, ali i sadašnji čelnici Hrvatskih autocesta izvlačili državni novac. Podsjećamo, Drago Tadić, direktor ove hrvatske komapnije, privođen je zbog reketiranja svojih kooperanta. Osim Osijek Koteksa, na gradnji federalnih autocesta i cesta angažirana je i hrvatska firma Dinarik, koja je također pod istragom USKOK-a. Prošle sedmice smo objavili snimak na kojem Milivoje Mikulić, stvarni vlasnik Dinarika u Bosni i Hercegovini, dogovara izvlačenje novca iz federalnog budžeta tako što će smanjiti debljinu asfalta.

Da li je baš na ovoj dionici ukraden koji centimetar asfalta, utvrdit će vještaci. No, jedno je nesporno. Većina firmi koje grade autoceste u Federaciji BiH pod istragom su u Hrvatskoj zbog izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta, javlja FTV.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti