Upitno usvajanje državnog proračuna: Vlast ne radi ono za što je plaćena

06.12.2013. 14:52 / Izvor: eKapija.ba
Upitno usvajanje državnog proračuna: Vlast ne radi ono za što je plaćena

Predsjedništvo BiH je odgovorno zbog nedostavljanja proračuna BiH za 2014. godinu Parlamentarnoj skupštini BiH, objavio je danas na svom Twitter profilu Denis Bećirović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Predsjedništvo BiH je odgovorno zbog nedostavljanja proračuna  BiH za 2014. godinu Parlamentarnoj skupštini BiH, objavio je danas na svom Twitter profilu Denis Bećirović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH. Naime, i pored spremnosti ovog doma da hitno razmatra i odobri proračun BiH za iduću godinu, ni danas, više od 24 sata nakon što je izglasan, u Parlamentarnu skupštinu nije dostavljen njegov tekst.

''Imajući u vidu neke važne rokove, moram reći da sam iznenađen takvim pristupom i odnosom Predsjedništva BiH prema ovom izuuzetno važnom pitanju za oba entiteta, za državu, za sve građane BiH'', kazao je Bećirović.

Naime, usvajanje državnog i entitetskih proračuna za 2014. do 9. prosinca/decembra  2013.(u ponedjeljak) uvjet je  koji je postavio MMF za isplatu nove tranše stand by aranžama.

Predsjetimo, Predsjedništvo BiH je jučer na vanrednoj sjednici, utvrdilo Prijedlog zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine za 2014. godinu sa dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović).

Danas su pak u 13.30 poslali priopćenje u kojem je navedeno da je po okončanju 58. vanredne sjednice, Predsjedništvo BiH usvojeni proračun dostavilo Ministarstvu financija i trezora BiH na tehničku doradu i izmjene.

''Ministarstvo financija i trezora BiH je po prijemu proračuna obavijestilo Predsjedništvo BiH da nije u mogućnosti do ponedjeljka 9.12.2013. godine izvršiti tražene izmjene i korigovani tekst dostaviti Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo BiH će odmah po prijemu proračuna od Ministarstva financija i trezora BiH, dostaviti  proračun Parlamentarnoj skupštini BiH'', priopćili su iz Predsjedništva.

Iz Minstarstva financija i trezora BiH su par sati nakon priopćenja Predsjedništa dostavili obavijest medijima u kojoj se navodi da ovom Ministratvu nije zvanično dostavljen prijedolog proračuna, niti su dostavljeni zaključci sa jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH u vezi s tim.

''Ministarstvu financija i trezora BiH neformalno je dostavljena izmjena Nacrta zakona o proračunu za 2014. godinu, koju je predložio bošnjački član Predsjedništva BiH, uz izmjene zbirnog bilansa rashoda po ekonomskim kategorijama.  Ministarstvo financija i trezora BiH pružit će svu potrebnu tehničku pomoć službama Predsjedništvo BiH kako bi tekst Zakona o proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2014. godinu mogli dostaviti u dalju proceduru usvajanja u formi propisanoj zakonom'', navodi se u priopćenju.

Prema odredbama Ustava BiH, za predlaganje godišnjeg proračuna Parlamentarnoj skupštini BiH, uz preporuku Vijeća ministara, zaduženo isključivo Predsjedništvo BiH.

Parlamentarna skupština BiH nadležna je za odobravanje proračuna tek nakon što joj Predsjedništvo BiH dostavi svoj prijedlog.

Iz svega navedenog nije teško zaključiti da je donošenje ovog važnog dokumenta opet ugroženo zbog međustranačkih prepucavanja i da će rokovi koje je postavio MMF vjerojatno biti probijeni. Što će to značiti za ukupnu financijsku situaciju države ostaje da se vidi u narednim mjesecima. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti