Jedinstveno tržište dovedeno u pitanje!?

16.12.2013. 08:29 / Izvor: Nezavisne novine
Jedinstveno tržište dovedeno u pitanje!?

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić ocijenio je besmislenom odluku Ministarstva trgovine Federacije BiH da roba koja nije prošla inspekcijske organe FBiH ne može biti na tržištu tog entiteta.

Privrednici i političari u RS oštro su danas osudili potez Ministarstva trgovine FBiH, koje je donijelo odluku da se na njihovoj teritoriji može prodavati isključivo roba koju je pregledao federalni carinski inspektor.

"SNSD će insistirati na tome da budu analizirane odluke Ministarstva trgovine FBiH i da budu uvedene recipročne mjere", istakao je danas Nenad Kesić, član Glavnog odbora SNSD-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, odluku Ministarstva trgovine FBiH nazvao je besmislenom te naglasio da bi bilo najbolje da ona bude povučena. On je rekao i da bi kontramjere Vlade RS takođe bile besmislene.

U RS smatraju  da Ministarstvo trgovine FBiH svojom odlukom cijepa jedinstveni ekonomski prostor i pitaju se šta je sljedeće i da li je to samo uvod u dalje podjele.

"Iz odluke Milorada Bahilja, federalnog ministra trgovine koji pripada NSRzB, mogu se izvući određeni zaključci. Da li je to najava nekih ekonomskih mjera koje treba u narednom periodu da oslabe poziciju RS unutar BiH", upitao je Kesić, dodajući da je Bahiljeva odluka političke prirode.

Ministarstvo trgovine FBiH nedavno je donijelo odluku da se na teritoriji FBiH može prodavati isključivo roba koju je pregledao federalni carinski inspektor. Kako su ranije rekli u ovom ministarstvu, odluka je donesena u skladu sa Zakonom o kontroli kvaliteta pri vanjskoj trgovini i tako će biti sve dok se drugačije ne uredi na državnom nivou.

"Članom 17 Zakona o kontroli kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu decidno se zabranjuje uvoz, izvoz i carinjenje proizvoda za koje nije izdato uvjerenje po federalnom zakonu", rekli su u Ministarstvu trgovine FBiH.

Na ovu odluku reagovali su iz Ministarstva vanjske trgovine BiH ističući da je ona u suprotnosti sa Zakonom o carinskoj politici na nivou BiH u kojem se navodi da je carinsko područje BiH jedinstveno.

Povodom odluke federalnog ministarstva danas su reagovali i iz Privredne komore RS tražeći od nadležnih institucija da u što kraćem roku reaguju.

"Odluka je potpuno nelogična i neprihvatljiva, jer dovodi u pitanje funkcionisanje jedinstvenog tržišta BiH. Neophodna je hitna reakcija institucija RS kako ne bi bilo ugroženo poslovanje preduzeća koja u RS uvoze proizvode, a koja na osnovu ove odluke te proizvode ne mogu da plasiraju na teritoriji cijele BiH", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, dodajući da preduzeća trpe veliku štetu, zbog čega će ova odluka morati biti stavljena van snage.

Federalni ministar trgovine Milorad Bahilj nedavno je donio odluku o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova kontrole kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu, u kojoj je navedeno da se na "teritoriji FBiH može prodavati isključivo roba koju je pregledao federalni carinski inspektor". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti