Svečanom sjednicom Redah proslavio 10. obljetnicu rada

19.12.2013. 16:26 / Izvor: Fena

REDAH je u proteklih 10 godina proveo preko 60 projekata, ukupne vrijednosti oko 20 milijuna maraka. Podržao na izravan ili neizravan način oko 2.500 radnih mjesta te preko 250 privatnih gospodarstvenika

U povodu 10. obljetnice osnutka, Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu- REDAH održala je danas u Mostaru  godišnju skupštinu u čijem su radu, uz članove agencije, sudjelovali europski i svjetski uzvanici, te partneri s kojima je REDAH ostvario uspješnu suradnju.

Tom prilikom, u znak zahvalnosti na podršci regionalnom gospodarskom razvoju u Hercegovini i projektnim aktivnostima REDAH-a, uručene su zahvalnice izaslanstvu EU-a u BiH, veleposlanstvima Švedske i Španjolske, te gradu Mostaru.

REDAH je u proteklih 10 godina proveo preko 60 projekata, ukupne vrijednosti oko 20 milijuna maraka. Podržao na izravan ili neizravan način oko 2.500 radnih mjesta te preko 250 privatnih gospodarstvenika kroz razvojne projekte i instrumente podrške poduzetništvu, izjavio je Feni izvršni direktor te agencije Ivan Jurilj.

Dodao je kako je REDAH uspostavio suradnju s nizom partnera u BiH i van njezinih granica, uz čiju je pomoć provedena većina projekta. Također, s drugim razvojnim agencijama uspostavio je odličnu komunikaciju i suradnju čime je pozicionirao Hercegovinu i tom pravcu.

"Radili smo i na jačanju kapaciteta lokalnih subjekta, prije svega općina, ali i drugih partnera kako bi se i oni na neki način mogli pripremiti za fondove EU koji dolaze u BiH", naglasio je Jurilj.

U tom smislu, gubitak od 47 milijuna eura iz IPA fondova i njegov utjecaj na domaće gospodarstvo, on je ocijenio jako lošim.

"Zbog toga što u BiH neke stvari političke naravi nisu riješene, sada za posljedicu imamo suspenziju sredstva iz IPE (2007.-2013.), što nikako nije dobro, jer je BiH ostala bez nepovratnih sredstva, a ne kreditnih sredstava, s kojima je mogla napraviti povoljniji ambijent za mala i srednja poduzeća, odnosno gospodarstvo", istaknuo je direktor REDAH-a, naglasivši, pritom, kako će bez tih sredstava gospodarstvu biti puno teže.

Na pitanje kako je biti poduzetnik u BiH, Jurilj je rekao "vrlo teško" i to iz razloga što je institucionalno-zakonski BiH nestabilna država u kojoj se svakodnevno mijenjaju određeni uvjeti i zakonodavna i instucionalna rješenja.

Zbog toga nije lako poslovno djelovati u BIH, posebno ako je netko orijentiran prema izvozu, gdje postoje različita ograničenja.

Unatoč tome, Jurilj smatra kako Hercegovina ima dosta uspješnih poduzetnika koji su se dokazali na svim poljima.

Što se tiče privlačenja stranih investicija, direktor REDAH-a napominje kako se upravo stvaranjem institucionalno- zakonskog ambijenta u BiH mogu privući strane investicije.

"Svjedoci smo kako u BiH nisu riješena određena politička pitanja što se reflektira i na stabilnost BiH i njezin rejting. Stoga, mi svojim kapacitetima i razinom do koje možemo ići promoviramo Hercegovinu kao regiju mogućnosti i potencijala, kako na lokalnoj tako i na međunarodnoj razini", naglasio je Jurilj.

Međutim, dodao je kako BiH jedan snažniji val investicija  ne može očekivati ako ne napravi stabilniji zakonski i institucionalni ambijent.

Na kraju je izrazio nadu da je REDAH u svojih 10 godina rada uspio pozicionirati Hercegovinu u pozitivnom smislu kada je riječ o marketingu, gospodarstvu, promociji i turizmu.             

Nakon svečane sjednice održan je prijem za sve uzvanike uz degustaciju hercegovačkih proizvoda koje je pripremio Turistički klaster Hercegovina

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti