Cvijanović: Zajedničke ambasade su dobra ideja

07.01.2014. 08:08 / Izvor: SRNA
Cvijanović: Zajedničke ambasade su dobra ideja

​Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je kao dobru ideju Srbije da ponudi BiH uspostavljanje zajedničkih diplomatskih predstavništava, ali da nije sigurna da li će takva ideja biti realizovana.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je kao dobru ideju Srbije da ponudi BiH uspostavljanje zajedničkih diplomatskih predstavništava, ali da nije sigurna da li će takva ideja biti realizovana.

Premijer Srpske je naglasila da bi bilo logično da postoji zajednički nastup BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore prema vani, i da te zemlje koriste isti prostor i zajedničko osoblje, jer bi to značajno smanjilo troškove.

"To bi bilo bitno i radi promocije zajedničkih interesa tih zemalja. Mislim da bi bilo koji predstavnik, ukoliko postoji dobra volja, mogao da prezentuje interes i potrebe svih tih država", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je kao primjer navela EU, gdje sve države članice imaju jednu službu koja se bavi zajedničkim poslovima, kao i određena predstavništva čije su misije u svijetu na usluzi svim građanima iz zemalja Unije.

Cvijanovićeva je dodala da u EU postoji i druga varijanta gdje pojedini regioni zajednički nastupaju, ne samo zbog smanjenja troškova i racionalizacije diplomatsko-konzularne mreže, već i zbog toga što imaju ista obilježja.

Na taj način oni šalju istu poruku prema svijetu - da promovišu svoj interes i da građanima pružaju određene usluge diplomatsko-konzularnog tipa, dodala je premijer Srpske.

Srbija će u narednim nedjeljama ponuditi državama u regionu uspostavljanje zajedničkih diplomatskih predstavništava u inostranstvu, u Africi, Aziji i Latinskoj Americi prema skandinavskom modelu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije predložiće zajedničke diplomatske ispostave u cilju smanjenja troškova, a već su uspostavljeni kontakti sa Sarajevom, Podgoricom, Skopljem, ali i Ljubljanom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti