SIPA izuzima dokumentaciju iz Cesta FBiH

17.01.2014. 10:57 / Izvor: Federalna.ba
SIPA izuzima dokumentaciju iz Cesta FBiH

SIPA je ušla u Javno poduzeće 'Ceste Federacije'. Naime, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine pripadnici SIPA-e izuzimaju dokumentaciju koja se odnosi na gradnju dijela Sarajevske zaobilaznice LOT 2, prenosi FTV

SIPA je ušla u Javno poduzeće 'Ceste Federacije'. Naime, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine pripadnici SIPA-e izuzimaju dokumentaciju koja se odnosi na gradnju dijela Sarajevske zaobilaznice LOT 2, prenosi FTV

Postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, pripadnici SIPA-e zatražili su od JP 'Ceste FBiH' kompletnu dokumentaciju o izgradnji LOT 2 Sarajevske zaobilaznice od Butila do Briješća koji su gradili hrvatski 'Osijek Koteks' i austrijski 'Strabag'.

Službenica SIPA-e Kristina Jozić izjavila je da će privremeno izuzeta dokumentacija biti dostavljena Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

Prema riječima Borisa Grubešića, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, zatražena je dokumentacija koja se odnosi na tendersku proceduru i određenu financijsku dokumenataciju.

"Tužiteljstvo BiH vodi istragu i provjerava navode o eventualnim nezakonitostima prilikom izgradnje Sarajevske zabilaznice i rad na tom predmetu vodi tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju", pojasnio je Grubešić.

Izvještaj sudskog vješataka koji je ranije dostavljen Tužiteljstvu BiH potvrđuje da je asfalt na LOT-u 2 Sarajevske zaobilaznice u prosjeku tanji za oko 7 posto od projektom predviđene debljine. Na pojedinim mjestima asfalt je tanji za više od dva centimetra.

Istraga je usmjerena i na kvalitet ugrađenog materijala. Vještak je već utvrdio da završni sloj asfalta nikad nije postavljen, te bi moglo doći i do ponovne ugradnje donjeg sloja.

Iz JP Ceste FBiH tvrde da su sve radili u skladu sa zakonom, no isto ne mogu garantirati za izvođače radova.

Iz JP 'Ceste' tvrde i da financijske štete po federalni proračun i 'Ceste' neće biti, sve je pokriveno bankarskim garancijama od oko pet milijuna eura.

"To apsolutno nema nikakve veze ni s proračunom ni sa sredstvima JP 'Ceste' već je isključivo greška izvođača i sve što bude greška izvođača bit će naplaćeno bankarskom garancijom", pojašnjava za FTV Dragan Trebović, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove JP 'Ceste' FBiH.

No, sudski vještaj je ustanovio nekoliko propusta kada je u pitanju gradnja LOT-a 2 Sarajevske zaobilaznice. Osim sporne debljine i kvaliteta asfalta, ustanovljeno je i da prilikom nadzora radova koje je vršio hrvatski IGH, nikad nije izvršena vanjska kontrola.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti