Uspješna godina za Energoinvest: Očekujemo više poslova u BiH

01.02.2014. 10:39 / Izvor: Oslobođenje
Uspješna godina za Energoinvest: Očekujemo više poslova u BiH

Na domaćem tržištu Energoinvest je imao nekoliko značajnih poslova sa BH Telecomom, te sa Elektroprivredom BiH, ali očekuju daleko više poslova u BiH u budućnosti.

Ekonomska kriza, dešavanja u Libiji, priznavanje presude Visokog suda Velike Britanije, a koja se odnosi na dug za naftu kompaniji Sinochem u vrijednosti od 8,5 miliona američkih dolara, politička kriza u zemlji i drugi problemi, nisu spriječili Energoinvest da uspješno okonča 2013. godinu.

"Prošla godina je bila godina relativne konsolidacije pozicije Energoinvesta na tržištima, međutim, od poslova koje smo izborili ranije uspjeli smo prevazići gubitak. I 2012. je bila relativno teška, ali uspjeli smo je preživjeti i završiti pozitivnim rezultatom, tako da smo u 2013. otvorili tržište Alžira, napravili smo radove u Etiopiji, aktivirali sjeverni Irak, priveli kraju poslove u Slovačkoj, dobili smo dva velika projekta u južnoj Albaniji. U 2011. smo imali 44 miliona prihoda od osnovne djelatnosti, u 2012. 83, a u 2013. 154 miliona KM, znači svake godine smo imali 100 posto realiziranih, to jest naplaćenih poslova", kazao je Enes Čengić, direktor Energoinvesta.

Na domaćem tržištu Energoinvest je imao nekoliko značajnih poslova sa BH Telecomom, te sa Elektroprivredom BiH, ali očekuju daleko više poslova u BiH u budućnosti.

"Kako bi Energoinvest imao više poslova u BiH potrebno je da postoji koordinacija relevantnih faktora u privredi, ali i veći angažman ljudi u Energoinvestu. Oni su pokazali da mogu da dobiju tržišta vani, pa zašto ne bi mogli dobiti i poslove u BiH. Činjenica je da dobijaju poslove izgradnje trafostanica, dalekovoda, što su nadležnosti Elektroprenosa. Na sastanku u Bruxellesu direktor Elektroprenosa je najavio raspisivanje prvih projekata u vrijednosti od 30 do 40 miliona KM samo za 2014. godinu i sigurno je da će to biti jedna nova prilika za Energoinvest da poslove obavljaju i u BiH", kazao je federalni ministar industrije, energije i rudarstva, Erdal Trhulj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti