U 2012. dodijeljeno oko 550 milijuna KM državne pomoći

04.02.2014. 13:23 / Izvor: Fena
U 2012. dodijeljeno oko 550 milijuna KM državne pomoći

Najveći dio državne pomoći odobren za tzv. horizontalne sektore, a oko 26 posto odnosi se na tzv. vertikalne sektore, odnosno za pomoć sektoru čelika, proizvodnje uglja i sektoru prometa.

Okrugli stol pod nazivom "Reforma i modernizacija državne pomoći kao pretpostavka ekonomskog razvoja" upriličen je danas u Mostaru u organizaciji Vijeća za državnu pomoć BiH i Centra za politike i upravljanje (CPU). Goran Dostić iz CPU-a kazao je kako je Zakon o državnoj pomoći usvojen tek prošle godine i na temelju toga je osnovano Vijeće za državnu pomoć. "Na samom smo početku tog procesa. Trebamo usvojiti kriterije o dodjeli državne pomoći koji bi definirali načine i standarde prema kojima će se državna pomoć dodjeljivati proračunskim korisnicima i ostalim korisnicima državne pomoći u oba entiteta", kazao je Dostić, istaknuvši kako dostupni podaci pokazuju kako BiH ne zaostaje puno za zemljama koje su nove članice EU, a koje su bile u istoj fazi gdje je sada BiH.

 "Problemi s kojima se susrećemo u reformi državne pomoći jesu ti da se mijenja sama struktura državne pomoći, što znači da su politika EU-a i kriteriji, koje trebamo usvojiti, takvi da više pomoći treba ići prema tzv. horizontalnim sektorima. To su sektori koji se bave malim i srednjim poduzetništvom, okolišom, investicijama u razvoju, inovativnim poduzećima itd.", kazao je Dostić, dodavši kako se trebaju smanjiti iznosi u tzv. vertikalne sekore, a to su velike industrije i javne kompanije koje inače stvaraju gubitke, a država ih neracionalno subvencionira.

 Zamjenica predsjedatelja Vijeća za državnu pomoć BiH Mira Vujeva kazala je kako je prema izvješćima, koja su dostavili entiteti i Distrikt Brčko, ukupno u 2012. godini dodijeljeno oko 550 milijuna maraka državnih potpora. " Ovaj podatak treba uzeti s određenom zadrškom iz razloga zbog nedovoljnog poznavanja materije, jer postoji određena opasnost kako je određeni broj potpora klasificiran kao državne potpore, iako to stvarno nisu", upozorila je Vujeva.

Navela je kako je najveći dio državne pomoći odobren za tzv. horizontalne sektore, a oko 26 posto odnosi se na tzv. vertikalne sektore, odnosno za pomoć sektoru čelika, proizvodnje uglja i sektoru prometa.  

O iskustvima Hrvatske u reformi sustava državne pomoći govorila je Martina Štorek iz hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja - Sektor za državne potpore. "Hrvatski zakon o državnim potporama odnosno o državnoj pomoći na snazi je već 11 godina. Pravila prema kojima je Hrvatska odobravala te potpore bila su identintična pravilima iz Europske unije. Zahvaljujući pomoći "twinning" projekata uspjeli smo svladati gradivo i od 1. srpnja protekle godine državne potpore, osim određenih kategorija, odobrava Europska komisija, a ne više Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja", pojasnila je Štorek.

Dodala je kako kako su se državne potpore u Hrvatskoj povećale u odnosu na 2010 godini, tako da su 2012. godine iznosile 6 300 kuna po stanovniku, odnosno 838 eura.  Inače, kako bi podržao i unaprijedio proces reforme sustava CPU realizira projekt pod nazivom "Provođenje Zakona o državnoj pomoći BiH i bolja distribucija pomoći", koji financira Veleposlanstvo SAD-a u BiH u okviru programa malih grantova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti