Nevješt pokušaj da se popravi zakon zaustavio mnoge poslove

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nevješt pokušaj da se popravi zakon zaustavio mnoge poslove

Propisi o javnim nabavkama često su bili predmet zloupotrebe. Međutim, najnoviji pokušaj da se Zakon popravi učinio je taj dokument gotovo beskorisnim. Zbog toga su mnogi poslovi već danima na čekanju.

05.02.2014. 08:00 / Izvor: Federalna.ba

Propisi o javnim nabavkama često su bili predmet zloupotrebe. Međutim, najnoviji pokušaj da se Zakon popravi učinio je taj dokument gotovo beskorisnim. Zbog toga su mnogi poslovi već danima na čekanju.

Nakon što su krajem prošle godine na snagu stupile izmjene Zakona o javnim nabavkama, žalbene procedure na raspisane tendere su dodatno usložnjene. Više nikome nije jasno kome i gdje se treba obratiti. Žalbe se prebacuju od Mostara, Banje Luke pa do Sarajeva i nazad pošiljaocima. Rješenja nema. Niko nije nadležan. Niko ne snosi sankcije. Vrata legalnoj korupciji se iz dana u dan sve više otvaraju, upozorava nevladin sektor.

"Kada se pripremao taj zakon, nisu vodili računa šta će se desiti s periodom od momenta donošenja zakona do uspostavljanja regionalnih kancelarija, tako da sad imamo zakonski vakuum u kojem je ured u Sarajevu centralni ured, ali nije nadležna za slučajeve do 800.000 KM, a uredi u Mostaru i Banjoj Luci još nisu formirane", pojašnjava Eldin Karić, direktor projekta ACCOUNT.

Kad i ako budu uspostavljene filijale u Mostaru i Banjoj Luci, nastao bi novi problem. U ovom slučaju, kako stvari trenutno stoje, svi bi bili nadležni za sve. "Gdje će subjekt iz Bihaća uložiti žalbu - u Banjoj Luci, što bi bilo i logično, jer mu je bliža, ili i u Mostaru, što je nelogično", pita Šefik Džaferović, zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH.

Zagovornici ovakvih izmjena tvrde kako su svjesni brojnih nedostataka, ali da će ih u hodu rješavati. Za to vrijeme žalbe za koje trenutno niko nije nadležan će se gomilati.

Nije poznato koliko je žalbi na tenderske procedure za iznose ispod 800.000 maraka uloženo od kraja prošle godine do danas, a ne mogu biti riješene jer je Ured za žalbe u Sarajevu nenadležan. Nije poznat ni način na koji će navedene žalbe biti rješavane u narednom periodu. U ovom uredu ne odgovaraju na pozive, a ni na dopise.

Kreatori ovakvih izmjena Zakona o javnim nabavkama nisu se vodili evropskim direktivama, upozoravaju u nevladinom sektoru. Primjer tome su i neadekvatne sankcije za korupciju u ovom sektoru, koje, kako mnogi ističu, poručuju da se isplati kršiti zakon jer je zarada mnogo viša od kazne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti