NIS želi saradnju sa rudarskim fakultetima iz Tuzle i Prijedora

12.02.2014. 08:13 / Izvor: SRNA
NIS želi saradnju sa rudarskim fakultetima iz Tuzle i Prijedora

Predstavnici ove kompanije danas su u Prijedoru o budućoj saradnji razgovarali sa predstavnicima rudarskih fakulteta iz Beograda, Tuzle i Prijedora i prijedorske gradske uprave.

Naftna industrija Srbije /NIS/ "Gasprom njeft" želi saradnju sa visokoobrazovnim ustanovama iz Srbije proširiti i na region, podići kvalitet nastave i uslova studiranja i omogućiti najboljim studentima zaposlenje u ovoj kompaniji po završetku školovanja, najavila je menadžer ove kompanije za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama Snežana Lakićević.

Predstavnici ove kompanije danas su u Prijedoru o budućoj saradnji razgovarali sa predstavnicima rudarskih fakulteta iz Beograda, Tuzle i Prijedora i prijedorske gradske uprave.

"Mi želimo biti strateški partner ministarstvima prosvjete i nauke Republike Srpske i pomagati takmičenja učenika iz matematike, fizike i ruskog jezika i motivisati ih da se opredjeljuju za prirodne nauke, jer smatramo da razvoj svake zemlje zavisi od inženjerskih zanimanja", rekla je Lakićevićeva novinarima u Prijedoru.

Dekan Rudarskog fakulteta Prijedor Univerziteta u Banjaluci Nadežda Ćalić najavila je da će u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi uskoro početi novi modul u nastavi, i to eksploatacija nafte i gasa.

"Ovo što danas radi NIS `Gasprom njeft` treba da bude primjer za sve ozbiljne privredne organizacije u zemlji i regionu, ne samo za rudarske, nego i za druge tehničke fakultete, da bi se školovali oni kadrovi koji su potrebni tržištu i da bi se školovali na način koji najviše koristi privredi, jer samo tako univerzitetsko obrazovanje ima smisla", poručila je Ćalićeva.

Dekan Rudarsko-geološkog i građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Kemal Gutić rekao je da sa prijedorskim rudarskim fakultetom ova ustanova ima jako dobru saradnju i da se sada, nakon tri godine, ponovo okupljaju oko zajedničkog projekta.

"Imamo i znanje i kvalitet, a moramo poboljšati mobilnost i profesora i studenata. Ova saradnja je značajna jer će dovesti do poboljšanja uslova studiranja, novih tehnologija, novih znanja, stipendija i podrške najboljim kadrovima koji mogu dobiti vrhunsko obrazovanje u NIS-u", dodao je Gutić.

Prodekan za finansije Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Radule Tošović rekao je da se NIS-ov projekat "Energija znanja" već godinu i po realizuje i Beogradu, a da kompanija ovim želi saradnju da proširi i na region.

"Takođe, na inicijativu kompanije, za mjesec dana u Beogradu će biti održana  regionalna konferencija na kojoj će biti predočeni trendovi modernog akademskog obrazovanja u oblasti geologije, nafte i gasa", najavio je Tošović.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da grad pruža snažnu podršku visokom obrazovanju, ocijenivši da će projekti koje je NIS "Gasprom njeft" ponudio Prijedoru i Tuzli biti od velikog značaja i interesa i ovdašnjim fakultetima i njihovim studentima i samim lokalnim zajednicama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti