Održana Javna rasprava o nacrtu Plana upravljanja otpadom USK-a

14.02.2014. 07:43 / Izvor: eKapija.ba
Održana Javna rasprava o nacrtu Plana upravljanja otpadom USK-a

Jučer je u općinskoj vijećnici u Bosanskom Petrovcu održana Javna rasprava o nacrtu Plana upravljanja otpadom Unsko-sanskog kantona za period 2014-2019. god.

Jučer je u općinskoj vijećnici u Bosanskom Petrovcu održana Javna rasprava o nacrtu Plana upravljanja otpadom Unsko-sanskog kantona za period 2014-2019. god. Kantonalno ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša provodi javne rasprave po svim općinama kantona u saradnji sa Resursnim centrom za vode i okoliš Una Consulting.

Na osnovu Zakona o upravljanju otpadom Federacije BiH, obaveza kantona je da donese kantonalni plan upravljanja otpadom, nakon čega će svaka općina morati donijeti i općinske planove upravljanja otpadom. Una consulting je u saradnji sa kantonalnim ministarstvom, općinama kantona, operatorima upravljanja otpadom, proizvođačima otpada, Komisijom za izradu plana upravljanja otpadom, NVO-ima, obrazovnim institucijama i građanima uradio nacrt plana koji je predmet današnje i ostalih javnih rasprava po svim općinama Unsko-sanskog kantona.

Stanje po pitanju upravljanja otpadom u općinama nije na zadovoljavajućem nivou. Ne postoji jedinstven sistem upravljanja, postojeća odlagališta su nesanitarna i ne zadovoljavaju zakonsku regulativu, postojeća praksa upravljanja otpadom se zasniva na prikupljanju, transportu i odlaganju komunalnog otpada, nema evidencije o vrstama, količini i tokovima otpada, samo 1-2 % se selektira korisnih komponenti otpada niti postoji jedinstvena politika cijena usluga zbrinjavanja otpada. S tim u vezi je izrađen nacrt plana, kako bi se navedene stavke poboljšale i ostvario glavni cilj: Zaštita okoliša, promocija i podsticanje održivog korištenja resursa kroz uspostavu integralnog sistema upravljanja otpadom.

Većinu od trideset prisutnih na javnoj raspravi je zanimalo stanje sa Regionalnom deponijom i da li će ovim planom otrpiti najviše komunalna preduzeća i ko će pokriti troškove uvođenja reciklažnih dvorišta i pretovarnih stanica u općinama.

Na adresu ministarstva primjedbe, sugestije i prijedlozi se mogu uputiti u roku od deset dana od dana održavanja javne rasprave.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti