Otkloniti zastoj na nivou BiH za gradnju Južnog toka

14.02.2014. 13:39 / Izvor: SRNA
Otkloniti zastoj na nivou BiH za gradnju Južnog toka

​Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je značajnom posjetu delegacije ruskog Ministarstva inostranih poslova, jer je na niovu BiH potrebno otkloniti zastoj da bi počela gradnja gasovoda "Južni tok".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je značajnom posjetu delegacije ruskog Ministarstva inostranih poslova, jer je na niovu BiH potrebno otkloniti zastoj da bi počela gradnja gasovoda "Južni tok".

Dodik je, poslije razgovora u Banjaluci sa zamjenikom ministra inostranih poslova Rusije Aleksejem Meškovom, rekao novinarima da će "Južni tok", koji je kapitalan za Srpsku, bitno promijeniti odnose i mogućnost modernizacije i izgradnje industrije.

"Zato tražimo načine da se ubrzaju procedure u vezi sa ugovorima između BiH i Ruske Federacije i time otkloni jedan od najvećih zastoja u tom pogledu", rekao je Dodik.

On je dodao da su sva druga pitanja između Republike Srpske, "Gasproma" i ruskih vlasti u vezi sa ovim projektom riješena i da nema izazova koji bi mogli bitno usporiti ili onemogućiti realizaciju.

Dodik je istakao da je ključno pitanje na ovom sastanku bila privredna saradnja.

"Mi smo veoma zadovoljni tom saradnjom. Radimo na nizu novih projketa i ova posjeta je značajna zbog toga što je trebalo dodatno na nivou BiH, u Sarajevu, razriješimo neka pitanja vezana za izgradnju `Južnog toka`", napomenuo je Dodik.

On je istakao da je za Srpsku "Južni tok" kapitalan projekat, koji nije samo privredni, ekonomski, socijalni i razvojni, već i civilizacijski program, koji će bitno promijeniti odnose i mogućnost modernizacije i izgradnje industrije.

"Zato tražimo načine da se ubrzaju procedure u vezi sa ugovorima između BiH i Ruske Federacije, i time se otkloni jedan od najvećih zastoja u tom pogledu. Sva druga pitanja o ovom projektu između Republike Srpske, `Gasproma` i ruskih vlasti su riješena i nema nekih izazova koji bi mogle bitno da uspore ili onemoguće realizaciju projekta", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska je ponosna što je dio tako velikog projekta, koji obuhvata mnogo zemalja, te zahvalna ruskoj strani koja je na samom kraju koncipiranja projekta prihvatila učešće Srspke.

Dodik je istakao da je sa Meškovim razmijenio mišljenje o stanju privrede, potrebi pojačanja i pomoći, te zahvalio ruskom narodu, vlastima i državi za razimjevanje i pomoć koju su pružali Srpskoj svih ovih godina na humanitarnom, privrednom i svakom drugom planu.

"Zahvalni smo predsjedniku Vladimiru Putinu što je podržao sve projekte koje smo ovdje radili, od privatizacije naftnog sektora, istraživanja nafte, `Južnog toka`, do prisustva bankarskog sektora Rusije u Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

Dodik je poručio da su odnosi Republike Srpske i Rusije na izuzetno dobrom nivou saradnje, kao i da je Srpska srećna i ponosna što ima pažnju značajnog partnera u Ruskoj Federaciji po svim pitanjima.

On je naglasio da svi planovi i projekti Srpske i Rusije nisu upereni protiv bilo koga, već usmjereni ka tome da se obostrano postigne najveći mogući benefit i da svi imaju korist od te saradnje.

Sastanku Dodika i Meškova prisustvovala je i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, kao i direktor preduzeća "Gas res" Slobodan Puhalac. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti