Obučeno 60 farmera za iskorištavanje stajskog đubriva

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Obučeno 60 farmera za iskorištavanje stajskog đubriva

Projekat je trajao 10 mjeseci i za to vrijeme je organizovana edukacija o iskorištavanju stajskog đubriva kao sirovine za proizvodnju biogasa, električne energije i alternativne energije za zagrijavanje objekata uz redukciju zagađenja životne okoline.

14.02.2014. 14:45 / Izvor: eKapija.ba

U Srpcu je u utorak organizovana konferencija kojom je ozvaničen završetak projekta "Redukcija zagađenja boljim upravljanjem stajskim đubrivom" kojeg je realizovala Organizacija za istraživanje ruralnog razvoja i zaštitu prirodne okoline "ERRDO" iz Banjaluke. U okviru projekta 60 srbačkih farmera je prošlo teorijsku i praktičnu obuku o ekološkom uklanjanju i iskorištavanju životinskog otpada.

Projekat je trajao 10 mjeseci i za to vrijeme je organizovana edukacija o iskorištavanju stajskog đubriva kao sirovine za proizvodnju biogasa, električne energije i alternativne energije za zagrijavanje objekata uz redukciju zagađenja životne okoline.

"Poljoprivrednici su pokazali veliko interesovanje za učešće u ovom projektu a nekoliko njih je radilo proračune energetskog potencijala njihovih farmi u odnosu na količinu stajskog otpada kojeg proizvedu. Od praktične realizacije ovog projekta korist bi mogle imate sve stočne i živinarske farme i klaonica peradi a time i cijela lokalna zajednica, jer ovo može postati snažan energetski resurs naše opštine", rekao je Aleksandar Milanović, koji je ispred opštine Srbac angažovan na ovom projektu.

Prisutnim farmerima i predstavnicima privrednih subjekata predstavljeni su primjeri dobre prakse iz zemalja u okruženju a naročito rezultati koje je ostvarilo jedino postrojenje za proizvodnju alternativne energije od stajskog đubriva u Bosni i Hercegovini kojim upravlja Zemljoradnička zadruga "Livač" iz Aleksandrovca.

„Najvažnije od svega je da ovim projektom dobitak mogu ostvariti farmeri ali i opština kao dodatni prihod od toplotne i električne energije“, dodao je Milanović.

Pored opštine Srbac, u animiranju poljoprivrednih proizvođača je aktivno učestvovala i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća „Apis“ kao i privatna firma "Lazić Consulting" iz Srpca koja je farmere povezala sa kompanijama koje posjeduju tehnologiju za proizvodnju biogasa.

"Očekujemo da će ove godine biti osnovana zajednička fondacija domaćih i njemačkih investitora koji su zainteresovani da na području naše opštine pokrenu organizovanu poljoprivrednu proizvodnju od potencijala kojeg možemo dobiti putem otpada iz klaonica i farmi", rekao je predstavnik firme, Darijo Lazić.

Na konferenciji je promovisan i vodič za usvajanje dobre prakse u upravljanju stajnjakom, pod nazivom „Biogasna postrojenja na poljoprivrednim farmama“ kojeg su izradili Aleksandar Milanović, Nikica Prskalo i Draženko Budimir.

Ovaj projekat je realizovan u okviru programa "Jačanje lokalne demokratije – LOD 3" kojeg finansira Evropska Unija iz pretpristupnih fondova. Pored ovog projekta, odobren je i projekat Nevladine organizacije "Zdravo da ste" Banja Luka i Centra za mlade Srbac koji su organizovali okupljanje i radionički rad sa djecom u Centru za djecu i mlade u Kobašu kao i projekat Udruženja žena iz Dervente koje je obučavalo žene iz pet srbačkih sela za pokretanje vlastitog biznisa.

Ukupna vrijednost sva tri projekta iznosi 85 hiljada maraka od čega je učešće Opštine Srbac 10 odsto. Memorandum o realizaciji ovih projekata u aprilu prošle godine su zajednički potpisali predstavnici Opštine Srbac i UNDP BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti