Općina Novo Sarajevo potpisala sporazume sa KJKP Park i KJKP Rad

24.02.2014. 16:03 / Izvor: eKapija.ba
Općina Novo Sarajevo potpisala sporazume sa KJKP Park i KJKP Rad

Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji projekta uređenja parkovskih površina na području općine Novo Sarajevo potpisali su danas načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor KJKP "Park" Safet Baltić.

Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji projekta uređenja parkovskih površina na području općine Novo Sarajevo potpisali su danas načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor KJKP "Park" Safet Baltić.

Sredstvima u iznosu od 140.000 KM, obezbjeđenim iz budžeta Općine Novo Sarajevo za 2014. godinu, finansirat će se sadnja mladih sadnica-hortikulturnih vrsta drveća i grmlja, sadnja ruža i sezonskog cvijeća, sanacija dječijih igrališta (popravka mobilijara, ugradnja novih klupa i zamjena uništenih štafli na klupama), postavljanje novog mobilijara, postavljanje željeznih stubića, čišćenje zapuštenih površina od nepoželjne vegetacije, rekonstrukcija zelenih površina, sadnja žive ograde, nabavka aranžiranih betonskih žardinjera, nabavka PVC kesa radi postavljanja u korpe za sitni otpad, sječu stabala i potkresivanje grana stabala koja nisu na javnim površinama, te sadnja lukovica cvijeća.

Prema riječima načelnika Koldže, današnji Sporazum nastavak je dodatnog ulaganja koje Općina Novo Sarajevo svake godine realizira s preduzećem "Park". Ove godine osim navedenog uključuje i zahtjeve građana s područja 12 mjesnih zajednica, koji su tokom javne rasprave o budžetu pristigli, kao i sadnju po dva nova mlada stabla umjesto starih i oboljelih stabala koji će biti posječena u toku ove godine na području ove općine.

S tim se složio i direktor Baltić koji je pohvalio Općinu Novo Sarajevo na kontinuiranom ulaganju i unapređenju stanja zelenih površina, te istakao da je ovo prvi ugovor koji preduzeće "Park" potpisuje u ovoj godini.

Također, načelnik Koldžo i direktor KJKP "Rad" Selim Babić potpisali su danas Sporazum o međusobnim pravima i obavezama za poslove komunalne higijene i uređenja javnih površina na području općine Novo Sarajevo.

Sredstvima u iznosu od 30.000 KM, obezbjeđenim iz budžeta Općine Novo Sarajevo za 2014. godinu, finansirat će se radovi koji ne spadaju u redovno održavanje od KJKP "Rad“, a to su pranje i čišćenje spomen obilježja, sportskih ploha i drugih javnih površina.

Koldžo je izjavio da je današnjim potpisivanjem sporazuma sa javnim kantonalnim komunalnim preduzećima nastavljena dugogodišnja praksa kojom Općina Novo Sarajevo svake godine izdvaja sredstva za finansiranje aktivnosti ovih preduzeća koja nisu pokrivena sredstvima Vlade Kantona Sarajevo. Radi se uglavnom o aktivnostima na području Općine koje se realiziraju na osnovu zahtjeva građana iznesenih tokom javne rasprave o nacrtu budžeta u mjesnim zajednicama.

Ovih dana radnici preduzeća "Park“ osim redovnog održavanja i čišćenja javnih zelenih površina, na području Novog Sarajeva započeli su i akciju proljetnog čišćenja i uređenja zelenila i zelenih površina. Osim uređenja ružičnjaka, ukrasnog grmlja i mladih stabala, od kraja prošle sedmice novo sezonsko cvijeće krasi zelene površine u Novom Sarajevu.

Nekoliko stotina novog sezonskog cvijeće zasađeno je u Pofalićima, na Čengić Vili, Dolac Malti, Otoci.

Mada je proljetna akcija uređenja počela nešto ranije, nego što je to uobičajeno, ona će narednih dana biti nastavljena, u skladu sa vremenskim prilikama, a novo sezonsko cvijeće iz "Park"-ove vlastite rasadničke proizvodnje, dobit će zelene površine unutar naselje, ali i uz saobraćajnicu u ulici Zmaja od Bosne, te pojedini mostovi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti