Višemilionski gubici zbog nelegalnog prevoza

28.02.2014. 12:44 / Izvor: SRNA
Višemilionski gubici zbog nelegalnog prevoza

Kostićeva kaže da nelegalni prevoznici idu u istom vremenskom periodu i "kupe" putnike ispred autobusa, čime se ugrožava bezbjednost putnika, jer u slučaju bilo kakve nezgode nemaju kartu koja im je garant da će moći ostvariti svoja prava.

Republika Srpska je, prema podacima Privredne komore, zbog nelegalnog prevoza u 2012. godini izgubila tri miliona KM, ne računajući međunarodni prevoz, rekla je pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Srpske Nataša Kostić.

Kostićeva je dodala da su procjene prevoznika da Republika Srpska po međunarodnoj liniji izgubi do 700.000 KM.

Ona je rekla novinarima u Banjaluci da prevoznici koji imaju registrovane autobuske linije moraju da ih održavaju bez obzira na to da li ima putnika.

Kostićeva kaže da nelegalni prevoznici idu u istom vremenskom periodu i "kupe" putnike ispred autobusa, čime se ugrožava bezbjednost putnika, jer u slučaju bilo kakve nezgode nemaju kartu koja im je garant da će moći ostvariti svoja prava.

"Ovo je problem prisutan dugi niz godina. Određene aktivnosti, koje su vodili Ministarstvo i Republička uprava za inspekcijske poslove, dale su rezultate, ali ne u mjeri koja bi zadovoljila legalne prevoznike u Srpskoj, jer nelegalan prevoz nije spriječen, odnosno doveden u razumnu mjeru", rekla je Kostićeva,  nakon sastanka sa predstavnicima Republičke uprave za inspekcijske poslove i Privredne komore o realizaciji zaključka Vlade Republike Srpske koji se odnosi na sačinjavanje Plana aktivnosti za sprečavanje nelegalnog prevoza u Srpskoj.

Ona je pojasnila da je Ministarstvo sa Privrednom komorom i Republičkom upravom za inspekcijske poslove usaglasilo izmjene i dopune Zakona o međunarodnom i međuentitetskom prevozu koje je poslalo Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, da se što prije upute u dalju proceduru kako bi se stvorio zakonski preduslov za identifikaciju i sankcionisanje nelegelnih prevoznika na međunarodnim relacijama.

Kostićeva je najavila da će Ministarstvo u narednom periodu ponovo pokrenuti kampanje kojima će ukazati građanima šta znači koristiti usluge nelegalnih prevoznika.

Glavni republički saobraćajni inspektor Dane Drašković rekao je da postoji problem međunarodnog nelegalnog prevoza kombijima, uglavnom stranih registarskih tablica vikedom ili praznikom.

"Nelegalan prevoz postoji i na regionalnom i republičkom nivou, gdje se prevoz vrši putničkim automobilima", naveo je Drašković.

On je dodao da je donedavno postojao intenzivan problem nelegalnog prevoza na pravcu Gradiška – Laktaši - Banjaluka, gdje je svakodnevno stotinjak kombi-prevoznika nelegalno primalo putnike ispred autobusa.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo i Republička uprava za inspekcijske poslove napraviće plan aktivnosti s ciljem afirmisanja novih modela sprečavanja nelegalnog prevoza.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore Republike Srpske Goran Starčević smatra da zakoni koji regulišu ovu oblast mogu kvalitetno da spriječe masovan ilegalan prevoz putnika, ali da će izmjene zakona olakšati rad inspekciji.

On je rekao da je nelegalni prevoz prisutan svakodnevno na svim nivoima, od regionalnog do međunarodnog, te da je taj problem najbolje riješen na području Banjaluke. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti