Vrijedne žene i ljekovito bilje: Novi projekat u sedam bh. opština

11.03.2014. 15:58 / Izvor: eKapija.ba
Vrijedne žene i ljekovito bilje: Novi projekat u sedam bh. opština

Pomenuti Projekat je svojevrstan nastavak Projekta Škola uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja za žene iz ruralnih područja BiH, koji je podržan od strane USAID/Sida projekta FARMA.

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED, uz podršku USAID/Sida projekta FARMA, pokreće niz edukativnih aktivnosti vezanih za proizvodnju i preradu ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u okviru Projekta Podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Pomenuti Projekat je svojevrstan nastavak Projekta Škola uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja za žene iz ruralnih područja BiH, koji je podržan od strane USAID/Sida projekta FARMA i uspješno implementiran od strane ACED-a u 2013. godini na teritoriji sedam bosanskohercegovačkih Opština.

Novi projekat će u 2014. godini djelovati teritoriji sljedećih Opština: Novi Grad, Bosanska Krupa, Bužim, Ribnik, Šipovo, Petrovac i Bosanski Petrovac. Prva teorijska edukacija iz oblasti proizvodnje i prerade ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja održaće se 13. marta u Šipovu.

Projekat ima za cilj da nastavi sa aktivnostima prošlogodišnjeg Projekta na način da obezbijedi dodatno usavršavanje u proizvodnji i preradi za najuspješnije polaznice prethodne Škole uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja (njih najmanje 20), sa posebnim naglaskom na savladavanje tehnologija prerade ljekovitog i aromatičnog bilja. U okviru ovog dijela, Projekat će obezbijediti kapacitete za sušenje ljekovitog i aromatičnog bilja, u vidu sušare koja će se instalirati na području na kojem se ostvari najveća koncentracija proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja. Ova sušara će ujedno biti dostupna i korisnicama iz drugih Opština. Od korisnica Projekta se očekuje da, osnažene prošlogodišnjom Školom, krenu sa komercijalnom proizvodnjom ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja na vlastitim poljoprivrednim gazdinstvima.

Pored uspješnih korisnica iz prošlogodišnjeg Projekta, nastavkom Projekta biće obuhvaćeno i novih 100 žena iz pomenutih Opština, za koje će biti organizovana nova Škola uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja, odnosno prvi ciklus edukacije. Sve korisnice Projekta koje započnu sa proizvodnjom ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja biće povezane sa tržištem putem kojeg će se izvršiti plasman proizvedenih količina bilja.

Sve navedene aktivnosti i napori ACED-a i USAID/Sida projekta FARMA imaju za cilj da kroz unapređenje znanja i vještina ruralnih žena o uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i kroz njihovo tržišno povezivanje te instaliranje prerađivačkih kapaciteta na proizvođačkim područjima, unaprijede nivo proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja u BiH i doprinesu povećanju uloge žena u doprinosu ruralnoj ekonomiji i njihovim zajednicama, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti