Digitalizacija u BiH: Potpisan ugovor vrijedan 6,6 miliona KM

21.03.2014. 13:48 / Izvor: Fena
Digitalizacija u BiH: Potpisan ugovor vrijedan 6,6 miliona KM

Danas je u Sarajevu potpisan ugovor o nabavci digitalne opreme za digitalizaciju mikrovalnih linkova Javnih RTV servisa u BiH vrijedan 6. 657.300 KM.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i direktor kompanije Odašiljači i Veze d.o.o. Zagreb Aleksandar Golub danas su u Sarajevu potpisali Ugovor između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i kompanije Odašiljači i Veze d.o.o. Zagreb o nabavci digitalne opreme za digitalizaciju mikrovalnih linkova Javnih RTV servisa u BiH, vrijedan 6. 657.300 KM.

Danas započinjemo digitalizaciju infrastrukture za prijenos i emitovanje programa javnog RTV sistema, odnosno servisa u tzv. multipleksu A. Početak realizacije ovog projekta je sigurno jedan od najvažnijih zadataka od javnog i državnog interesa u BiH. Siguran sam da započinjemo jednu novu kvalitetniju razvojnu fazu u oblasti elektroničkih komunikacija u BiH, kazao je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Podsjetio je da je ovaj posao prije pet godina započet usvajanjem Strategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u BiH, te da u međuvremenu nije urađeno previše.

"Time smo dovedeni u ozbiljnu opasnost da BiH ne izvrši ovu međunarodnu obavezu i ostane izvan digitalnog evropskog doba u predviđenom roku do polovine 2015. godine", ističe Hadžić.

Unatoč tome, intenzivnim radom učinilo se sve da se započne prva faza projekta digitalizacije, čija je vrijednost 6. 657.300 KM, u kojoj je, kaže Hadžić, predviđeno uvezivanje pet informativno tehničkih centara u sistem digitalnih veza, te odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

Izrazio je očekivanje da će posao u prvoj fazi projekta uraditi kompanija Odašiljači i Veze d.o.o. Zagreb, koja je dobila posao na provedenom međunarodnom tenderu.

"Prema međunarodnom sporazumu iz Ženevei rok za gašenje analogne televizije je sredina sljedeće godine. Prelazak na digitalnu televiziju osim na poboljšanje kvaliteta slike, ima uticaja na druge aspekte života u državi poput otvaranja mogućnosti većeg broja tv programa", kaže direktor kompanije Odašiljači i Veze d.o.o. Zagreb Aleksandar Golub.

Predviđeno je da cjelokupna infrastruktura koju gradi država u projektu digitalizacije bude dodijeljena na upravljanje i korištenje korporaciji javnog RTV sistema BiH.

Zato ministar Hadžić očekuje da „tri javna RTV emitera u najkraćem mogućem roku, a u skladu sa zakonom formiraju taj zajednički pravni subjekt koji će pored ostalog brinuti o daljnjem tehnološkom razvoju“.

Reforma javnog RTV emitiranja je 16. uvjet u pristupnom procesu BiH ka Evropskoj uniji.

"Trudit ćemo se da preostale dijelove digitalizacije završimo do ljeta naredne godine i već se radi na pripremama za započinjanje poslova na drugoj fazi projekta, koja podrazumijeva novu transparentnu tendersku proceduru, koja znači raspisivanje javnog poziva, a nakon toga i izbor izvođača- kazao je Hadžić.  Ovom prilikom Hadžić je prokomentirao medijske napise povodom potpisivanja ovog ugovora. - Čak imam obavezu da se složim s nekoliko onih koji su nadam se vrlo dobronamjerno uočili da smo dvije, tri godine zaista bili u poziciji da proceduru nepotpisivanja ovog ugovora to jest nerealizacije digitalizacije u BiH nazovemo i farsom", kaže Hadžić.

Dodao je da "spekulacije od 40 miliona KM, koje danas potpisujemo su netačne i zlonamjerne".

Digitalizacija radiodifuzije jedan je od tri najvažnija projekta koje je provodilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u posljednje dvije godine osim preuzimanja kontrole zračnog prostora i gradnje koridora 5-C sa njegovim krakovima. Ceremoniji potpisivanja  ovog ugovora prisustvovali su Mehmed Agović, savjetnik ministra komunikacija i prometa BiH, te direktor za radiokomunikacije u kompaniji „Odašiljači i Veze“ Tigran Vržina i ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vechio i Kemal Huseinović, direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti