Ništa od preuzimanja Alumine i Mehanike

26.03.2014. 08:34 / Izvor: Nezavisne novine
Ništa od preuzimanja Alumine i Mehanike

​Okružni privredni sud u Bijeljini odbacio je zahtjev za ponavljanje postupka, kojim je traženo da "Alumina" i "Mehanika" Zvornik budu vraćene kompaniji "AB Birač Europe" iz Viljnusa u Litvaniji.

Okružni privredni sud u Bijeljini odbacio je zahtjev za ponavljanje postupka, kojim je traženo da "Alumina" i "Mehanika" Zvornik budu vraćene kompaniji "AB Birač Europe" iz Viljnusa u Litvaniji.

Potvrđuju to rješenja ovog suda, koja su u posjedu "Nezavisnih", a koja su donesena 20. marta ove godine. U obrazloženju je navedeno da je rješenjem ovog suda od 12. jula prošle godine brisan kao neosnovan upis promjene osnivača u "Alumini" i "Mehanici", kojim je kao osnivač upisan "AB Birač Europe" i to rješenjem o registraciji ovog suda od 26. aprila 2012. godine.

"Kako su se svi učesnici u postupku odrekli prava na žalbu na rješenje, ono je postalo pravosnažno 16. jula prošle godine", navedeno je u obrazloženju ovog rješenja. Ističu da je 12. marta ove godine predlagač "AB Birač Europe", putem punomoćnika Advokatske kancelarije "Sajić" iz Banjaluke, ovom sudu podnio prijedlog za ponavljanje postupka u ovoj pravnoj stvari.

Pojašnjeno je da je Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u RS propisano da "protiv pravosnažnog rješenja o upisu u registar nije dopuštena revizija niti ponavljanje postupka", pa je sud odbacio podneseni prijedlog za ponavljanje postupka kao nedopušten.

Lazar Đurđević, stečajni upravnik Fabrike glinice "Birač", rekao je da je prijedlog za ponavljanje postupka, koji je podnijela Advokatska kancelarija "Sajić" Banjaluka, odbačen kao neosnovan. U zvorničkoj "Alumini" juče su nam kazali da Ukio banka iz Litvanije nije preuzela upravljanje kompanijom "Birač Europe", ali nije preuzela niti preuzima upravljanje nad "Aluminom" i  "Mehanikom".

Istakli su da Ukio banka jeste pokušala da promijeni Upravu u kompaniji "Birač Europe", ali je privremenim mjerama suda u Litvaniji to blokirano i do okončanja sudskog  postupka "Birač Europe" nema organe upravljanja.

"Iz tih razloga niko nije ovlašten da izdaje bilo kakve punomoći za advokate niti pokreće bilo kakve sudske postupke", kažu u "Alumini".

Navode da je upitno zastupanje kompanije "Birač Europe" od strane Advokatske kancelarije "Sajić", ne samo zbog nepostojanja uprave, već i zbog toga što u drugim predmetima ova kancelarija zastupa suprotnu stranu, odnosno Ukio banku protiv kompanije "Birač Europe".

"Upitno je i zbog toga što je 'Birač' Zvornik stopostotni osnivač kompanije 'Birač Europe', pa se postavlja pitanje ko je uopšte ovlašten da izda punomoć u ime zavisnog društva radi vođenja postupka protiv svog osnivača", kažu u ovom preduzeću. U saopštenju naglašavaju da su "Alumina", "Mehanika" i "Birač Europe" bili i ranije, a i danas su zavisna društva u stoodstotnom vlasništvu kompanije "Birač" Zvornik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti