U pretkvalifikaciji za izgradnju HE Vranduk 12 kompanija i konzorcija

30.04.2014. 16:20 / Izvor: eKapija.ba
U pretkvalifikaciji za izgradnju HE Vranduk 12 kompanija i konzorcija

Interes za izgradnju HE "Vranduk", prioritetnog hidroenergetskog objekta Elektroprivrede BiH, iskazalo je 12 kompanija i konzorcija iz Italije, Turske, Španije, Rumunije, Austrije, Hrvatske, Kine, Slovenije i BiH.

Interes za izgradnju HE "Vranduk", prioritetnog hidroenergetskog objekta Elektroprivrede BiH, iskazalo je 12 kompanija i konzorcija iz Italije, Turske, Španije, Rumunije, Austrije, Hrvatske, Kine, Slovenije i BiH. Procedura otvaranja prijava (aplikacija) na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE "Vranduk", obavljeno je 29. aprila 2014.godine, u JP Elektroprivreda BiH. Pretkvalifikacionu dokumentaciju otkupilo je 56 kompanija.

 U okviru priprema za početak izgradnje, Elektroprivreda BiH uporedo s provedbom Međunarodnog javnog poziva za pretkvalifikaciju, uz finansiranje vlastitim sredstvima obavlja pripremne i istražne radove na lokaciji  Hidroelektrane, i sprovodi drugu fazu eksproprijacije nekretnina.

Prijave na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju, dostavili su:

1. Cooperativa Muratori & Cementisti - C.M.C. DI RAVENNA  - Italija

2. Garanti Koza Inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.  -Turska

3. Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. - Turska

4. Consortium - RIKO D.O.O. - Slovenija i EURO ASFALT D.O.O SARAJEVO - BiH, Lead Partner RIKO D.O.O.

5. S.C. HIDROCONSTRUCTIA S.A. - Rumunija

6. JV STRABAG AG / Končar inžinjering za energetiku i transport, Lead Partner Strabag AG – Austrija i Hrvatska

7. China International Water & Electric Corp.  - Kina

8. JV of Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial SA , Teyma, Gestion de Contratos de Construccion e Ingenieria, S.A. and NTF IN SAAT TICARET LIMITED SIRKETI, Lead Partner Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial SA – Španija i Turska

9. POWERCHINA LIMITED - Kina

10. CENGİZ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. – Turska

11. DONGFANG ELECTRIC CORPORATION LIMITED - Kina

12. TELLHOW SCI-TECH CO., LTD - Kina

U narednoj  fazi postupka, biće izvršena evaluacija dostavljenih prijava. Kompanijama  i konzorcijima koji budu zadovoljili kriterije Međunarodnog javnog poziva, biće upućen poziv za dostavu ponuda.

 Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE „Vranduk“,  realizuje se prema  procedurama nabavke međunarodnih finansijskih institucija, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, koje izgradnju  Hidroelektrane kreditiraju u iznosu 63,5 miliona eura.

Uz opšte kriterije Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke,  kompanije moraju ispuniti i  kriterije  koje nalaže specifičnost  projekta izgradnje HE ¨Vranduk¨. Ključni kriteriji su da je kompanija u posljednih pet godina ostvarila  prihod  od 40 miliona Eura na poslovima izgradnje hidrokapaciteta  karakteristika kao što je HE ¨Vranduk¨, odgovarajući stručni kadar i oprema, finansijska stabilnost  i pravni kredibilitet.  

HE "Vranduk" je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE ¨Vranduk¨ iznosiće oko 20 MW, dok je predviđena godišnja  proizvodnja  96,38 GWh, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti