U Federaciji nije moguće registrovati novu firmu

17.06.2014. 09:33 / Izvor: Fena
U Federaciji nije moguće registrovati novu firmu

Odjeljenje registra za upis pravnih lica Općinskog suda u Sarajevu, kao i odjeljenja svih sudova u Federaciji BiH, već duži period se suočavaju s problemima pri registraciji poslovnih subjekata, a koji su uzrokovani nepostojanjem adekvatne tehničke podrške

Odjeljenje registra za upis pravnih lica Općinskog suda u Sarajevu, kao i odjeljenja svih sudova u Federaciji BiH, već duži period se suočavaju s problemima pri registraciji poslovnih subjekata, a koji su uzrokovani nepostojanjem adekvatne tehničke podrške - saopćeno je danas iz Općinskog suda u Sarajevu.

Navodi se da je o ovome predsjednica sarajevskog Općinskog suda Janja Jovanović blagovremeno obavijestila federalnog ministarstva pravde Zorana Mikulića. Nakon toga su Općinski sud u Sarajevu, kao i svi predsjednici registarskih sudova u FBiH, o navedenom problemu pismeno informirali Vladu Federacije BiH, federalnog ministarstva pravde te Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Tom prilikom posebno je naglašeno, kaže se u saopćenju, da problem gubitka komunikacije s nadležnim registarskim sudovima (10 sudova), poreznim upravama i Upravom za indirektno oporezivanje, već uzrokuje milionske štete te zaustavlja priliv svih stranih investicija, a zbog čega sudovi trpe svakodnevne kritike kako od stranaka tako i od javnosti.

Pored navedenog, veliki problem predstavlja i nemogućnost otklanjanja grešaka u sistemu jer ugovor s firmom Lanaco, koji je raskinut 1. decembra 2013. godine, nije nikada obnovljen niti je potpisan novi s drugom odgovarajućom firmom, ističe se u saopćenju.

"Uposlenici Općinskog suda u Sarajevu pokušavali su prevazići ovaj problem angažovanjem vlastitih radnih snaga i tehničkih kapaciteta ali od ponedjeljka, 16. juna više ne postoji elektronska komunikacija između gore navedenih institucija, a za što svu odgovornost preuzima Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo pravde", tvrdi se u saopćenju Općinskog suda u Sarajevu.

Došlo je do potpunog prekida sistema registracije poslovnih subjekata, odnosno osnivanja novih firmi u FBiH, a što może imati, upozoreno je u saopćenju, katastrofalne posljedice po ekonomski razvoj FBiH ali i uzrokovati potpunu obustavu stranih investicija.

"Sud je tražio od Federalnog ministara pravde da hitno preduzme aktivnosti shodno odredbama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH (Sl.novine FBiH 27/05 čl. 84), prema kojim je Federalno ministarstvo pravde nadležno za cjelokupno održavanje sistema registracije poslovnih subjekata kao i za isporuku elektronskih podataka. Općinski sud u Sarajevu, iako se u ovom sudu kao i u svim sudovima na području Federacije prestalo sa registracijom privrednih subjekata, od Federalnog ministarstva pravde do danas nije dobio povratnu informaciju o preduzetim aktivnostima na prevazilaženju problema", navodi ovaj sud u saopćenju.

Ocjenjuje da će, imajući u vidu da se od 16. juna u svim sudovima u Federaciji ne vrši registracija poslovnih subjekata, osnivanja te drugi poslovi u nadležnosti suda u zakonom predviđenom roku, isto prouzrokovati veliko nezadovoljstvo stranaka privrednih subjekata, dovesti do povećanja broja neriješenih predmeta te do neažurnosti sudova.

"S obzirom da se radi o ozbiljnom problemu koji može rezultirati nesagledivim posljedicama, potrebno je da Federalno ministarstvo pravde hitno preduzme sve aktivnosti u cilju prevazilaženja navedenih problema. Također ističemo problem i sa aplikacijom "Laris Light“ putem koje su nekada sva fizička i pravna lica imala pristup kopiji A (popisnog) i B (vlasničkog) lista, međutim, aplikacija nije u funkciji još od novembra 2012. godine zbog nepostojanja adekvatne tehničke podrške. Stupanjem na snagu Zakona o stvarnim pravima FBiH, aplikacija u trenutnom obliku ne može podržati obradu zahtjeva iz kog razloga je neophodno doraditi sistem. O ovom problemu je menadžment Općinskog suda u Sarajevu u nekoliko navrata također obavještavao Federalno ministarstvo pravde kao i VSTV BiH", navodi u saopćenju Općinski sud u Sarajevu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti