Novi zakon o kontrolorima: Osim za putnike, predviđene kazne i za revizore

18.07.2014. 09:29 / Izvor: eKapija.ba
Novi zakon o kontrolorima: Osim za putnike, predviđene kazne i za revizore

Vlada Kantona Sarajevo uvrdila je jučer Prijedlog zakona o obavezama i ovlaštenjima kontrolora operatora javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo uvrdila je jučer Prijedlog zakona o obavezama i ovlaštenjima kontrolora operatora javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo. 

Kako je naveo predlagač Zakona, Ministarstvo saobraćaja KS, zakon je nužan zbog značaja regulative ovlaštenja službenog osoblja za efikasniju naplatu prevozne usluge i održivo poslovanje prevoznika, jer važeći propisi ne omogućavaju sankcionisanje korisnika bez vozne karte. 

Po evidenciji operatera javnog prevoza putnika, procenat realizacije prijava protiv putnika bez vozne karte u 2012. i 2013. godini putem opomena je sveden na dva posto, a realizacija prijava sudskim putem je u potpunosti bila isključena zbog neuređenosti predmetne regulative. 

U dosadašnjim pravnim propisima iz ove oblasti nije uređena prekršajna odgovornost putnika ukoliko nema odgovorajuću voznu kartu te nisu određeni ni efikasni mehanizmi naplate doplatne karte. 

U Prijedlogu zakona propisani su uslovi koje mora ispunjavati kontrolor u pogledu stepena obrazovanja i stručne osposobljenosti za obavljanje ovih poslova. 

Tako je predloženo da kontrolor mora imati najmanje III stepen stručne spreme, šest godina radnog staža, položen stručni ispit za namještenike u organima državne službe, te da mora biti certificiran u skladu sa Zakonom o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine. 

Zakonom je predviđeno da u slučaju izdavanja opomene, kontrolor podnosi opomenu na osnovu koje se može podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. 

Prema Prijedlogu zakona novčanom kaznom od 100 KM kontrolor će se kazniti za prekršaj ako ne nosi službenu uniformu, ne posjeduje službenu iskaznicu, diskriminira putnike po bilo kojoj osnovi, ophodi se prema putnicima na neprimjeren, drzak i agresivan način, vrši selektivnu i nepotpunu kontrolu voznih karata i putnika. 

S druge strane, novčanom kaznom od 50 KM kaznit će se putnik za prekršaj ako nema važeću kartu za prevoz ili ako na zahtjev kontrolora ne predoči kartu radi kontrole. 

Također, Vlada KS je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost na Sporazum o sufinansiranju mjesečnih troškova javno – komunalnih usluga u stambenim jedinicama iz Sporazuma o privremenom zbrinjavanju ugroženog stanovništva na lokalitetu klizišta “Svrake” u Vogošći. 

Tako će troškovi potrošnje električne energije, gasa, utrošene vode i odvođenja otpadnih voda biti sufinansirani u mjesečnom iznosu od 20 KM po stambenoj jedinici i 10 KM po članu domaćinstva, a prema spisku korisnika stambenih jedinica. 

Troškovi potrošnje gasa u periodu grijne sezone sufinansirat će se u mjesečnom iznosu od 90 KM za jednosoban stan i 110 KM za dvosoban stan. 

Kantonalna uprava civilne zaštite sredstva iz ovog sporazuma uplaćivat će Općini svaka tri mjeseca po prethodnoj obavijesti Ministarstva stambene politike, s tim da prva uplata počinje teći od datuma potpisa ovog sporazuma, saopćeno je iz  Press službe KS. 
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti