Nakon presude štedišama slijedi još jedna godina borbe

19.07.2014. 09:10 / Izvor: Oslobođenje
Nakon presude štedišama slijedi još jedna godina borbe

Štedišama definitivno predstoji godina borbe. Ukoliko budu imali na svojoj strani ministra vanjskih poslova BiH, te premijere FBiH i RS-a, onda mogu reći da će sve biti riješeno i da su završili svoj posao.

Nama definitivno predstoji godina borbe. Ukoliko budemo imali na svojoj strani ministra vanjskih poslova BiH, te premijere FBiH i RS-a, onda možemo reći da će sve biti riješeno i da smo završili svoj posao.

Ukoliko budemo imali osporavanja od naših ovdje, možemo upasti u takav problem da se stara devizna štednja ne riješi za sljedećih 20 godina, kazala je za Oslobođenje Amila Omersoftić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini.

50 hiljada ljudi

Podsjetimo, Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu u srijedu je donio presudu, prema kojoj je Slovenija odgovorna za vraćanje stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan te zemlje, a Srbija štedišama Invest banke izvan njenih granica.

"Ono što je bitno jeste da se konačno zna ko je odgovoran za deviznu štednju. Konačno se zna da su odgovorne Slovenija i Srbija, što je dobro. Ostaje sada da ove dvije države usklade svoje zakone, tako što će donijeti amandmane i osigurati da štediše u BiH budu isplaćene na isti način kako su isplaćene štediše u tim državama", kaže Omersoftić, te dodaje da oko 50.000 ljudi čeka povrat svoje imovine.

Na pitanje da li će građani štednju dobiti na lagan način ili će biti na novim mukama, Omersoftić kaže da sve zavisi od entitetskih vlada. Kao primjer navodi da je težište na Vladi FBiH, koja će morati izdati potvrde štedišama da njihova štednja nije korištena u postupku privatizacije.

"Naime, naše vlade su odgovorne za podatke jer ih posjeduju. One su na kraju krajeva i bile preuzele dokumentaciju o skrbništvu, a s druge strane, verifikacija u prvobitnoj presudi nije baš jasna. Presuđeno je da štediše koje su iskoristile deviznu štednju u privatizaciji nemaju pravo potraživanja. Znači, u tom slučaju FBiH i RS trebaju da tuže Sloveniju da vrati novac, jer bi ispalo da su ga oni vratili štedišama. Mislim da je žalosno da naši o tome nisu vodili računa i da nisu definisali pojam verifikacije. Dakle, u tom pogledu je presuda manjkava, jer ostavlja na slobodnu volju da se definiše ko ima, a ko nema pravo na povratak potraživanja", ističe Omersoftić.

Štediša Ljubljanske banke Muhko Cero kaže nam kako presuda Suda u Strasbourgu izaziva i sreću, ali i ljutnju - sreću da je pravda došla do izražaja, ljutnju zbog predugog čekanja.

Sramotno čekanje

"To je najveća sramota da smo toliko vremena čekali. Nisam ja više toliko mlad, u godinama sam, pa da može čovjek da radi i živi. Na Slovence sam pravo ljut. Ali, eto, kad-tad ta pravda dođe do izražaja. Bio sam štediša Ljubljanske banke", kaže Cero.

Očekuje da će rok od godinu, koji je Sud postavio pred Sloveniju i Srbiju za donošenje mjera da bi svim štedišama bio vraćen njihov novac, biti ispoštovan.

"Po zakonu bi trebali ispoštovati rok koji im je dat. To je evropski sud, tako bi trebalo da bude. Trebali su to isplatiti narodu davno, da se ne čeka više od 20 godina", kaže Cero.

Na radost štediša

Udruženje starih deviznih štediša Bihać odnedavno je prestalo da postoji. Jedino što štediše u Bihaću imaju jeste AFIP, gdje su neke od njih već ostvarile svoje pravo.

"Mi smo čuli za jučerašnju presudu u Strasbourgu, ali službeno od Ministarstva nismo dobili nikakvu obavijest. Ukoliko to krene, naravno da će biti na radost starih deviznih štediša", kazala nam je Demira Luković iz Agencije za finansijsko posredovanje.

Oni stare devizne štediše evidentiraju u svojoj bazi podataka, verificiraju ih, pružajući uslugu i Ministarstvu finansija. Kada dođe do toga da krenu isplate stare devizne štednje, štediše dobiju po hiljadu maraka odmah, svima isto, a ostalo se isplaćuje u sedam rata u roku od godinu i po, sa kamatom do pet posto. Do sada su uspjeli izvršiti povrat štednje iz Privredne banke Sarajevo i Union banke, odnosno bivše Jugobanke. Nijedan slučaj povrata nisu imali za Ljubljansku banku, kazala nam je Luković. Sada kada je presuda po tužbi protiv Slovenije pravomoćna, prvi koji će dobiti povrat svoje stare štednje u Ljubljanskoj banci bit će Emina Ališić i Aziza Sadžaka, koji su bili uporniji od svih.

Bratušek razočarana

Slovenska premijerka u odlasku Alenka Bratušek izjavila je da je razočarana presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, ali da će tu presudu Slovenija poštivati.

"Razočarana sam i još osobno mislim da stara devizna štednja spada u sukcesiju. No, istodobno sam uvijek smatrala da presude sudova treba poštovati, tako da Slovenija trebati poštovati i ovu", kazala je Bratušek, dodajući da Slovenija ima godinu da donese akcijski plan kojim će definirati odakle i kako će osigurati ta sredstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti