Petty: BiH pozvana da napreduje ka članstvu u NATO-u

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Petty: BiH pozvana da napreduje ka članstvu u NATO-u

Komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Christopher J. Petty izjavio je jučer da je Bosna i Hercegovina pozvana da napreduje dalje ka članstvu u NATO-u, podsjećajući da cijeli region ide u tom smjeru.

30.09.2014. 08:41 / Izvor: Akta.ba

Komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Christopher J. Petty izjavio je jučer da je Bosna i Hercegovina pozvana da napreduje dalje ka članstvu u NATO-u, podsjećajući da cijeli region ide u tom smjeru.

"Bosna i Hercegovina je pozvana da napreduje dalje ka članstvu u NATO-u i NATO bi želio da vidi BiH integriranu u svoje članstvo", kazao je general Petty novinarima u Sarajevu.

On je to kazao, odgovarajući na novinarska pitanja u pauzi  panel-diskusije George Marshall Centra Alumni asocijacije BiH o temi "Šta je NATO partnerima (nama), šta su partneri (mi) NATO-u", organizirane u glavnom gradu BiH.

General Petty je ocijenio da je još preostalo dosta posla u sklopu integracijskog procesa, podsjećajući da cijeli region ide u smjeru uključivanja u članstvo NATO-a, te da bi bilo prikladno da i BiH ide u istom smjeru u kojem idu njeni susjedi.

"Kao što i sami možete vidjeti svijet postaje sve kompliciraniji i uopće možemo reći da, kada govorimo o odbrani, njena efikasnost, sposobnost i kapaciteti na globalnom nivou mogu se bolje ostvariti putem kolektivne odbrane, odnosno NATO-a", kazao je on, komentirajući upit o tome šta NATO znači BiH.

Na upit o tome - šta BiH znači NATO-u, general Petty je naveo da svaka zemlja daje određeni doprinos nastojanjima NATO-a, izdvojivši, među ostalim, sposobnost i vojne kapacitete BiH na planu uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), u čemu je BiH bolja od drugih zemalja, članica NATO-a.

Odgovarajući na pitanje u vezi s izjavom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o tome "da se u Moskvi približavanje zemalja zapadnog Balkana članstvu u NATO-u doživljava pogrešnom politikom i provokacijom NATO-a", general Petty je, "uz ogradu" da ne želi govoriti uime visokog nivoa NATO-a, kazao kako  smatra da kretanje prema članstvu u NATO-u predstavlja pozitivan pravac, te da se na taj način razvijaju određene sposobnosti, a zemlja/ aspirantica postaje kredibilnija.

Možemo reći da čak i samo članstvo u "Partnerstvu za mir" i implementacija okvira u tom kontekstu predstavlja pozitivnu stvar - kazao je general Petty, navodeći da su odluke u vezi s tim na zemljama/aspiranticama i njihovim organima, te da taj put podrazumijeva dosta pozitivnih efekata.

Predsjedavajuća Komisije za NATO integracijski proces BiH Ana Trišić-Babić izjavila je da, kada se o BiH radi, postoji Odluka bh. predsjedništva i pismo upućeno generalnom sekretaru NATO-a o tome da BiH traži da reforme koje je čine kompatibilnim s NATO-om idu kroz MAP (Membership Action Plan - Akcijski plan za članstvo).

Dodala je da je BiH odlučila da usvoji odgovarajuće standarde i pravni okvir da bi bili što bliže NATO-u, a da je na ovom savezu da uputi poziv, podsjećajući u tom kontekstu na aktuelnu politiku "otvorenih vrata" Sjevernoatlantskog saveza.

Član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH Beriz Belkić ocijenio je u izjavi za medije da bi članstvo u NATO-u BiH donijelo stabilnost i otklonilo strahove, te našu zemlju dovelo u kreativnu situaciju, otvarajući pozitivne perspektive.

Potcrtao je da BiH po geopolitičkom položaju gravitira Evropi, odnosno tamo gdje je NATO dominantan, te da iz tih činjenica proistječe interes ovog saveza da ovaj prostor ostane u njegovoj "zoni interesa".

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč naglasio je da su OSBiH i Ministarstvo odbrane BiH posvećeni ulasku naše zemlje u NATO i evropske integracije u skladu s važećim zakonima, kojim su definirane njihove misije na tom planu.

Kazao je da se u partnerstvu s NATO-om usvajaju određeni standardi i mehanizmi, te da pripadnici OSBiH sudjeluju u operacijama potpore miru, uz uvjerenje da će se nakon rješavanja pitanja u vezi s knjiženjem vojne imovine pristupiti konzumiranju MAP-a u punom kapacitetu. 

U spomenutoj panel-diskusiji sudjeluju predstavnici Ministarstva odbrane i OSBiH, predstavnici NATO-štaba Sarajevo, članovi George Marshall Centra Alumni asocijacije BiH i ostale institucije i organizacije u BiH koje participiraju u realizaciji ciljeva i zadataka u sklopu evroatlantskog procesa.

Skup koji se održava u Sarajevu prilika je za elaboriranje širokog spektra pitanja koja se tiču prednosti članstva u NATO-u, kao i obaveza zemalja/aspirantica koje proistječu iz tog procesa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti