Odlična saradnja penzijskih fondova u regionu

11.10.2014. 11:02 / Izvor: SRNA
Odlična saradnja penzijskih fondova u regionu

Saradnja penzijskih fondova iz zemalja nekadašnje Jugoslavije je odlična i njeno unapređenje doprinosi pružanju boljih usluga korisnicima, ali i značajnim uštedama u svim fondovima regiona.

Saradnja penzijskih fondova iz zemalja nekadašnje Jugoslavije je odlična i njeno unapređenje doprinosi pružanju boljih usluga korisnicima, ali i značajnim uštedama u svim fondovima regiona, izjavio je direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić.

"Te uštede su vrlo bitne, jer je budžet svih penzijskih fondova zemalja bivše Jugoslavije više od 20 milijardi evra, a ovih sedam fondova opslužuje blizu 11 miliona penzionera i više od 16 miliona zaposlenih osiguranika", rekao je Milić novinarima na početku dvodnevnog susreta direktora penzijskih fondova regiona, koji se održava u Bijeljini.

On je istakao da je nakon tri godine zajedničkog rada finalizirana i elektronska razmjena podataka među fondovima čime se ostvaruju uštede desetina miliona evra kod pravoremenog isključenja korisnika kojima po bilo kom osnovu prestaje pravo na penziju.

Milić je najavio da će i u narednom periodu rukovodstva penzijskih fondova nastojati da se pojača kontrola i korištenje elektronske komunikacije u interesu penzionera svih zemalja u regionu.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović rekao je novinarima da je novim zakonom izjednačena starosna granica za žene i muškarace na 65 godina, što će se uvoditi postepeno.

Direktora sektora za odnose sa javnošću penzijskog fonda Srbije Jelica Timotijević kaže da ova zemlja ispaćuje oko 40.000 penzija izvan Srbije, najviše od toga u Republici Srpskoj 10.400 penzija ili nominalno oko 17 miliona dinara godišnje.

Direktor penzijskog fonda Crne Gore Dušan Perović rekao je novinarima da je ova zemlja već 2011. godine donijela reformski zakon koji starosnu granicu podiže na 67 godina, postupno za muškarce u punoj primjeni do 2025. godine, a za žene do 2024. godine.

Prema riječima direktora penzijskog fonda Hrvatske Srećka Vukovića, novim zakonom koji se primjenjuje od ove godine u Hrvatskoj je starosna granica povećana sa 65 na 67 godina, uz postepenu primjenu od 2031. do 2038. godine.

On kaže da Hrvatska isplaćuje 130.000 penzija korisnicima izvan zemlje, od toga 90.000 na području zemalja nekadašnje Jugoslavije.

"Zbog toga su tradicionalni godišnji sureti direktora fondova odlična prilika za razmjenu iskustava, ali i rješavanje pojedinačnih slučajeva u korist poboljšanja usluge korisnicima u svim zemljama", istakao je Vuković.

Slovenački penzijski fond, prema riječima direktora Marijana Papeža, isplaćuje 50.000 penzija izvan Slovenije, a starosna granica je 65 godina za žene i muškarce.

On je ocijenio da su tradicionalni sureti direktora fondova zemalja regiona i uvođenje elektronske razmjene podataka značajno unaprijedili administrivne procedure za sve penzionere u zemljama nekadašnje Jugoslavije.

Direktor makedonskog penzijskog fonda Amet Dauti rekao je novinarima da je starosna granica u Makedoniji 62 godine za žene i 64 godine za muškarce, uz mogućnost da ostanu da rade, žene do 65, a muškarci do 67 godina.

Savjetnik direktora federalnog penzijskog fonda Nermina Lucić rekla je novinarima da je do sada oko 400 penzionera povratnika ostvarilo pravo na prelazak sa isplate u Fondu PIO Republike Srpske na isplatu iz penzijskog fonda FBiH.

Šesti susret direktora penzijskih fondova iz zemalja nekadašnje Jugoslavije održava se u Etno-selu "Stanišić" kod Bijeljine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti