Privrednici RS i Austrije otvaraju prostor za veću saradnju

20.11.2014. 08:38 / Izvor: SRNA
Privrednici RS i Austrije otvaraju prostor za veću saradnju

Za razgovore sa predstavnicima pet austrijskih kompanija, koje je bave energetskim postrojenjima, procesnom opremom, transportom i komunikacijama, te informacionim tehnologijama, prijavilo se tridesetak kompanija.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske Pero Ćorić očekuje izuzetne rezultate od aktuelnih bilateralnih razgovora domaćih i austrijskih privrednika, kao i unapređenje saradnje Srpske i Austrije.

Ćorić je rekao novinarima da se za razgovore sa predstavnicima pet austrijskih kompanija, koje je bave energetskim postrojenjima, procesnom opremom, transportom i komunikacijama, te informacionim tehnologijama, prijavili članovi tridesetak kompanija iz Republike Srpske.

On je naveo da je, prema podacima za devet mjeseci ove godine, Austrija osmi spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, zbog čega ovi bilateralni susreti imaju veliki značaj.

"Od 250 miliona KM ukupne robne razmjene, 160 miliona KM se odnosi na izvoz u Austriju, a 90 miliona na uvoz. To pokazuje da je pokrivenost uvoza veća od 70 odsto, za razliku od ukupne pokrivenosti uvoza koja iznosi od 55 do 60 odsto", rekao je Ćorić.

Šef Trgovinskog odjeljenja Ambasade Austrije u BiH Sigmund Nemeti rekao je da austrijska preduzeća pokazuju veliko interesovanje za saradnju sa firmama u BiH i dodao da će današnji sastanci doprinijeti još boljim rezultatima i saradnji.

On je naveo da u privrednoj misiji u Banjaluci učestvuju predstavnici pet austrijskih firmi iz različitih sektora da bi se sastali sa potencijalnim partnerima.

"Tu su male pivare, industrijska postrojenja, protivpožarna zaštita, logistika i IT sektor", rekao je Nemeti i dodao da su danas uspostavljeni prvi kontakti predstavnika kompanija.

On je istakao da je još rano govoriti o konkretnim projektima, ali da će razgovori biti vrlo zanimljivi.

Vlasnik banjalučke firme "Computing systems" Goran Petković kaže da je jučer razgovarao o mogućnostima saradnje sa predstavnicima jedne firme iz Beča, koja se bavi mobilnim aplikacijama.

"Oni traže domaću firmu da bi pokrili ovo područje i sticajem okolnosti su došli do naše firme. Nude pomoć da zaposlimo mlade ljude i da zajedno sa njima pokušamo da nađemo ono što je specifično za ovo tržište", rekao je Petković.

Konsultant firme "Seven principles" iz Beča Mirzet Aličić rekao je da ova firma traži partnera u BiH za rješenja koja nudi u primjeni mobilne tehnologije za komunikacije u poslovnoj okolini.

Aličić je rekao da ova firma nudi mogućnost upravljanja mobilnim uređajima, te zaštitu podataka i korporativnih podataka na pametnim telefonima.

"Trenutna priča ide u pravcu "enterprise mobility" odnosno pristupa informacijama kompanije sa bilo kojeg mjesta u bilo kojem vremenu. Riječ je o tome da se ti podaci moraju zaštiti, kao i uređaji na kojima se oni nalaze", rekao je Aličić.

On je dodao da je cilj dolaska ove firme iz Beča da prezentuje svoje rješenje, jer vidi potencijal u ovom dijelu jugoistočne Evrope za širenje biznisa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti