Razvojna agencija USK-a podržala kreiranje 173 nova radna mjesta

12.12.2014. 08:14 / Izvor: eKapija.ba
Razvojna agencija USK-a podržala kreiranje 173 nova radna mjesta

Kako bi pomogla firmama u rješavanju problema nedostatka adekvatne radne snage, RA USK je u 2014. godini obezbjedila sredstva za podršku 8 firmi iz USK, koje su ukupno obučile 232 nezaposlena lica prema svojim potrebama.

Razvojna agencija USK je kroz svoj rad nastavila podržavati razvoj realnog sektora u USK, prilikom čega je identificirala da se ovaj sektor, pored velikog broja nezaposlenih, suočava sa problemom pronalaska adekvatne radne snage koja je neophodna za razvoj poslovanja.

Kako bi pomogla firmama u rješavanju problema nedostatka adekvatne radne snage, RA USK je u 2014. godini obezbjedila sredstva za podršku 8 firmi iz USK, koje su ukupno obučile 232 nezaposlena lica prema svojim potrebama. Najveći broj obučenih lica je zaposlen, a do kraja godine će se ukupno 173 lica zaposliti. Program je realiziran na području pet općina u USK, a ukupna vrijednost programa je preko 620.000 KM.

"Koliko su značajni rezultati programa, govori podatak da je broj zaposlenih lica u prerađivačkoj industriji USK u odnosu na decembar 2013. godine povećan za 399, a RA USK će kroz ovaj program podržati zapošljavanje 173 lica ili 43,36% od ukupnog broja kreiranih novih radnih mjesta u prerađivačkoj industriji USK. Najveći broj zaposlenih lica kroz navedni program su mladi ljudi, što je jako važno uzimajući u obzir da je stopa nezaposlenosti mladih u BiH preko 60%", navodi direktor RA USK Haris Komić.

Dodaje da je uzimajući u obzir okruženje i uvjete poslovanja, RAUSK kroz ovaj program ostvarila, kako kaže, impresivne rezultate, a u narednom periodu će navodi uložiti sve napore kako bi osigurali sredstva za nastavak podrške realnom sektoru i zapošljavanju u USK na ovakav način.

Program Razvoja radne snage implementira RA USK uz podršku Save the Children International, USAID Sida GOLD projekta, Federalnog zavod za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje USK, Općine Bihać, Općine Bosanska Krupa i Općine Velika Kladuša. Cilj programa koji se nalazi u završnoj fazi je osposobljavanje za rad 232 nezaposlena lica sa područja USK, te zapošljavanje najmanje 173 osposobljena mlada lica u firmama koje učestvuju u programu, navode iz RAUSK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti