Gavran: Rizik od nestašice goriva u BiH minimalan

09.01.2015. 14:41 / Izvor: Fena
Gavran: Rizik od nestašice goriva u BiH minimalan

Nivo proizvodnje nafte u svijetu nije umanjen, a u Bosni i Hercgovini postoji i rafinerija nafte koja proizvodi naftne derivate i veliki broj uvoznika i distributera, tako da je rizik pojave nestašice goriva na tržištu minimalan.

Nivo proizvodnje nafte u svijetu nije umanjen, a u Bosni i Hercgovini postoji i rafinerija nafte koja proizvodi naftne derivate i veliki broj uvoznika i distributera, tako da je rizik pojave nestašice goriva na tržištu minimalan i ne može se racionalno opravdati u značajnijem obimu - kazao je za Agenciju Fena savjetnik za Makroekonomski sistem u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) Igor Gavran.

Pojašnjava da postoji mogućnost da pojedini manji distributeri, trenutno ili privremeno, iz za njih specifičnih razloga i neodgovarajućeg upravljanja zalihama i nabavkama, ostanu bez dovoljnih količina pojedinih ili svih vrsta goriva.
 
Međutim, ističe Gavran, to ni u kom slučaju ne može biti takvog obima da ugrozi snabdijevenost tržišta u cjelini.
 
On smatra da bi odgovorne vlasti u BiH morale iskoristiti period minimalnih cijena nafte za konačno stvaranje odgovarajućih rezervi nafte i naftnih derivata, odnosno regulatorno uređenje ovog pitanja, kao garanciju dugoročne stabilnosti snabdijevanja tržišta i dostizanje standarda Evropske unije (EU) u ovoj oblasti.
 
Na pitanje da li će cijene nafte nastaviti da padaju, odgovorio je da je trend pada cijena nafte nastavljen i u 2015. godini, a koliko će još dugo trajati, kaže, ovisiće o uzrocima, koji ne moraju biti samo ekonomski te politici proizvođača, odnosno djelovanju tržišta.
 
Po njegovim riječima, u neposrednoj budućnosti "izglednija" je stagnacija ili eventualne manje oscilacije nego nove značajnije promjene, jer je cijena već na tako niskom nivou da ponestaje prostora za dalje smanjenje.
 
Također, smatra Gavran, nema ni naznaka promjena koje bi inicirale povećanje cijena nafte, a dugoročno kretanje je mnogo teže predvidivo.
 
Zaključio je da bi, za razliku od svjetskih cijena nafte, cijene goriva u BiH trebale nastaviti trend smanjenja, jer su još uvijek, posebno u pojedinim područjima poput Sarajeva, uglavnom iznad nivoa koji bi aktuelni nivo svjetskih cijena mogao opravdati.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti