Prijevoznici iz RS-a ponovo prijete blokadom saobraćaja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prijevoznici iz RS-a ponovo prijete blokadom saobraćaja

Predstavnici prijevoznika iz Republike Srpske jučer su ponovo najavili blokadu saobraćajnica i carinskih terminala, jer nije došlo do odgode početka primjene Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača.

12.01.2015. 07:58 / Izvor: Fena

Predstavnici prijevoznika iz Republike Srpske jučer su ponovo najavili blokadu saobraćajnica i carinskih terminala, jer nije došlo do odgode početka primjene Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz RS Nikola Grbić izjavio je, nakon jučerašnjeg sastanka prijevoznika iz tog bh.entiteta, da će sutra uputiti policiji zahtjev za odobrenje i najvjerovatnije u blokadu, naredne sedmice, u utorak ili srijedu.

Grbić tvrdi da je osnovni problem u Pravilniku to što se obuka vozača vrši, kako je naveo, u privatnoj školi u Širokom Brijegu.

-To ne prihvatamo ni pod razno - ustvrdio je Grbić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Od Ministarstva komunikacija i transporta BiH traže da stave van snage Pravilnik o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača, jer u tom dokumentu ne može, kazao je, biti predviđen depozit od 9.000 eura po jednom vozilu i svakom narednom po 5.000 eura.

- Mora se ugraditi u zakon da naša vozila ulaze u osnova sredstva kao kapital firme - rekao je Grbić.

Kazao je da prihvataju licence BiH, ali da se one moraju prilagoditi svim prijevoznicima u državi, a ne da se tim licencama prijevoznicima „duboko guraju ruke u džepove“.

Traže i da nadležna ministarstva BiH i RS djeluju putem komunikacionog sistema te da se predaja dokumenata može obavljati i u Banjoj Luci, a obrada vršiti elektronskim putem.

Povodom početka primjene Pravilnika nedavno je u Ministarstvu saobraćaja i veza RS-a održan sastanak s prijevoznicima iz RS, na kojem je zaključeno da se još jednom od Ministarstva komunikacija i transporta BiH zatraži odgađanje primjene Pravilnika do ispunjavanja uslova za njegovu primjenu.

Iz tog resora Vlade RS-a ustvrdili su da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH donijelo Pravilnik o licenciranju bez usaglašavanja s entitetskim ministarstvima.

Navode i da odredbe tog dokumenta nisu u skladu sa Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu, a na štetu su prijevoznika iz RS, odnosno BiH.

Stoga je i Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a uputilo urgenciju u kojoj se traži odgoda primjene pravilnika i organiziranje hitnog sastanka, s ciljem trajnog rješavanja ovog problema.

U BiH je od 1. januara na snazi Pravilnik o licenciranju za obavljanje međunarodnog transporta.

Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić istakao je ranije da ne postoje dileme kada je riječ o Pravilniku o licenciranju za obavljanje međunarodnog transporta, jer je obaveza posjedovanja licenci za međunarodni prijevoz propisana Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom prevozu BiH, ali i Zakonom o prevozu RS.

- Ministarstvo transporta i komunikacija BiH učinilo je sve da bi se tržište prijevoznih usluga zaštitilo od nelojalne konkurencije, prvenstveno kroz sistem licenciranja - naglasio je ranije Hadžić. On je napomenuo da se međuentitetski i unutrašnji prijevoz i dalje odvija prema važećim enitetskim propisima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti