Internet trgovina u BiH: Njene prednosti, ali i rizici

12.01.2015. 10:56 / Izvor: eKapija.ba
Internet trgovina u BiH: Njene prednosti, ali i rizici

Nepostojanje Ureda za kontrolu internet trgovine jedan od uzroka nesređenosti internet tržišta u BiH.

Internet trgovina u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu bilježi sve veći rast, a oglasi koji se nude preko interneta značajni su u svakodnevnoj trgovini, koliko i oni u printanim medijima ili na radio, te tv stanicama. Građani vrlo lako putem svog računara, tableta ili pametnog telefona mogu učestvovati u trgovini, aukcijama, kupovati, prodavati i iznajmljivati, ali kao klasična trgovina, i njena “online” verzija nosi sa sobom rizike.

Kako je za Poslovni portal eKapija.ba izjavila PR i brand manager portala PIK.ba Aida Raonić, nove tehnologije omogućile su kupcima jednostavniju kupovinu, uz uštedu vremena i novca.

“To je vjerovatno primarni razlog što je kupovina putem interneta u ekspanziji. Prednosti se, osim uštede vremena i novca, odnose i na mnogo veći izbor artikala, pregled fotografija, veću geografsku pristupačnost i pregled referensi prodavača”, navela je Raonić.

Kazala je da prema internim statistikama PIK-a, artikli iz kategorije vozila, mobilnih uređaja, tehnike, nekretnina, biznisa i industrije su najtraženiji.

“U ovakvoj vrsti poslovanja teško je imati konkretne statistike iz razloga što određeni korisnici ne završe svoje artikle (ne objave da su izvršili transakciju) nego, ili zadrže artikle na profile, što se kosi sa pravilima korištenja portala ili jednostavno izbrišu artikal. Iz tog razloga nemamo tačan podatak koliko je arikala prodano odnosno kupljeno putem Pik.ba sitea”, objasnila je Raonić.

Rekla je da, prema podacima Gemius Audiencea, doseg Pik.ba sitea na domaćem tržištu iznosi 36 posto.

“Ovaj podatak govori da 36 posto bh. građana koristi Pik.ba kao alat za trgovanje, a on je najvećim dijelom i popularizirao prodaju vozila i nekretnina putem interneta u BiH”, zaključila je Raonić.

Govoreći o rizicima internet trgovine, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača Don iz Prijedora Murisa Marić, kazala je da je Bosna i Hercegovina još uvijek pogodno tlo za prevare putem interneta, zbog neuređenosti internet trgovine, koja je u porastu.

Dodala je da je bilo slučajeva da građani jedan proizvod plaćaju na više računa, da nisu dobijali  proizvod koji su naručili ili su slike proizvoda bile lažne.

“Prilikom kupovine sa stranih internet stranica, poput eBbay-a, dešava se da dobijete proizvod koji ste naručili, ali lošije kvalitete. U BiH još uvijek nije zaživjela kontrola internet trgovine, a u svrhu rješavanja ovog problema moraju se uključiti državne institucije”, rekla je Marić.

Navela je problem nedostatka državnog ureda za kontrolu internet trgovine.

“Sva ova trgovina bez plaćenih poreza, bez bilo kakve kontrole stvara nesređene situaciju koja omogućava pojedincima da lako profitiraju bez odgovornosti. Moraju postojati uredi i kancelarije koje će pratiti ovakvu trgovinu, ne samo što je ovo veliko tržište na crno, nego i zbog razloga što se dešavaju velike prevare. Zemlje u regionu, barem pokušavaju apelovati na svoje građane da paze prilikom kupovine na internetu. Kod nas se ne može vidjeti da neko iz institucija apeluje na građane”, pojasnila je Murić.

Raonić je kazala da je portal Pik.ba u potpunosti posvećen sprječavanju bilo kakve zloupotrebe putem Pik.ba sitea i da sankcionira svaku povredu Pravilnika o korištenju.

“Sigurnost kupaca odnosno prodavaca jako je bitna. Činjenica je da ne postoji mogućnost stopostotne zaštite. Pik administracija, svakodnevno, kroz brojne članke bazirane na savjetima i educiranju korisnika putem Pik.ba bloga radi na podizanju svijesti i informiranju o mogućim posljedicama nesavjesne kupovine odnosno prodaje”, izjavila je Raonić.

Dodala je da su prevare putem Pik-a sve rjeđe. 

“Razlog tome je jako dobra saradnja sa nadležnim institucijama i sankcionisanje korisnika koji su izvršili prevaru. Svakom korisniku, koji nas kontaktira i prijavi prijavu, savjetujemo da se obrati nadležnim institucijama (MUP-u), te prijavi prevaru. Nadalje, procedura je da, kada, zaprimimo zahtjev od navedenih institucija prikupljamo podatke o korisniku za kojeg se sumnja da je izvršio prevaru, te ih dostavljamo kao eventualni dokaz”, rekla je Raonić.

Podcrtala je da Pik.ba site, niti kompanija Pik d.o.o ne snosi nikakvu odgovornost ukoliko dođe do bilo kakve prevare.

“Mi smo oglasnik, s tim što živimo u modernom dobu i nudimo veće mogućnosti. Važno je da svaki korisnik pročita Uslove korištenja Pik.ba sitea i da razumije da ne postoji mogućnost prevare koju nismu u stanju razotkriti”, objasnila je Raonić.

K.S.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti