BiH: Kretanja pozitivnija uprkos poplavama

12.01.2015. 14:11 / Izvor: SRNA
BiH: Kretanja pozitivnija uprkos poplavama

Bruto devizne rezerve za deset mjeseci 2014. godine iznosile su 7,6 milijardi KM i u odnosu na isti period prošle godine zabilježeno je povećanje od 11,2 odsto.

Kretanja u ekonomiji Bosne i Hercegovine tokom deset mjeseci prošle godine bila su pozitivnija u odnosu na 2013. godinu, iako su bila zaustavljena zbog poplava koje su u maju pogodile BiH, navodi se u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja od januara do oktobra 2014. godine koju je danas primio k znanju Savjet ministara BiH.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da se u informaciji navodi da su najznačajniji događaji koji su obilježili ekonomski rast bili skroman opadajući rast u okruženju, postepeno povećanje broja zaposlenih u BiH, loše vremenske prilike u prvom polugodištu, koje su kulminirale majskim poplavama, pad proizvodnje električne energije, pad izvoznih, te još veći pad uvoznih cijena, koji je doveo do deflacije.

U Informaciji se napominje da je zbog trendova koji ukazuju na skroman ekonomski rast u okruženju, vremenskih nepogoda koje su pogodile BiH i zemlje okruženja, blagog rasta industrijske proizvodnje u BiH, te deflacije u BiH potrebno preduzeti mjere i aktivnosti koje će poboljšati stanje u ekonomiji BiH.

Savjet ministara BiH će, kako se navodi, preduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti na promociji i privlačenju investicija, podršci izvozu i zapošljavanju radi poboljšanja stanja u privredi u BiH.

Bruto devizne rezerve za deset mjeseci 2014. godine iznosile su 7,6 milijardi KM i u odnosu na isti period prošle godine zabilježeno je povećanje od 11,2 odsto.

Ukupni depoziti za 10 mjeseci 2014. godine iznosili su 15,2 milijardi KM i veći su za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti