Nakon decembarskih susreta: Dogovorena saradnja bh. i turskih privrednika

16.01.2015. 10:19 / Izvor: eKapija.ba
Nakon decembarskih susreta: Dogovorena saradnja bh. i turskih privrednika

Dogovorena je poslovna saradnja Robot komerca i turske firme Gokčelik na poslovima opremanja pet novih Robotovih trgovačkih centara ( cca. 25.000 m2 prodajnih i skladišnih prostora), čija izgradnja treba biti okončana do konca 2015. godine.

Decembarske posjeta turskog udruženja NILSIAD, općina Bursa i bilateralni sastanaci sa predstavnicima renomiranih bh. firmi  koje su činile: Prevent, Unis Tok, Bekto Precisa, Rudstroj,  Saraj komerc, Strojal, Ama Adriatic,  Robot komerc/Bira, Likval, EZ Tisal i Bosnaplast urodila je plodom.

Dogovorena je poslovna saradnja Robot komerca i turske firme Gokčelik na poslovima opremanja  pet novih Robotovih trgovačkih centara ( cca. 25.000 m2 prodajnih  i skladišnih prostora), čija izgradnja treba biti okončana do konca 2015. godine.

Takođe se razgovaralo o zajedničkim aktivnostima vezano za tvornicu rashladnih uređaja, Biru iz Bihaća, koja je u vlasništvu Robot komerca, a koja zbog neiznalaženja novih tržišta, sa malim obimom proizvodnje, u odnosu na konkurenciju ima visoke  troškove proizvodnje, te posluje sa gubitkom što Birine proizvode  u ovom trenutku čini neprofitabilnim.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić za eKapija.ba je kazao  kako su potencijalnu poslovnu saradnju nagovijestili i predstavnici  Preventa d.d , Saraj Komerca d.o.o sa  tvornicom Pilot AŠ, koja se bavi proizvodnjm sjedišta za sve tipove putničkih, teretnih, radnih mašina i autobusa.

"Saradnju su nagovjestili i EZ d.o.o Busovača, Likval d.o.o sa firmom Bej kučuk plastik kimya sanayi tic. AŠ,  na poslovima izvoza bh higijenskih preparata na tursko tržište i Prevent Turska i firme EG PRES na poslovima izrade konstrukcija za razne vrste sjedišta", ističe Jašarspahić.

Nedavna posjeta turskog udruženja NILSIAD organizovana je u organizaciji BIGMEV-Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske i Privredne komore Federacije BiH  u cilju uspostavljanja saradnje između turskih i bh. privrednika.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti