Kina zainteresovana da investira u bilo koju oblast u BiH

19.01.2015. 07:57 / Izvor: Fena
Kina zainteresovana da investira u bilo koju oblast u BiH

​Ambasador Kine u BiH Dong Čunfeng izjavio je da je kineska strana zainteresovana da ulaže u bilo koju oblast u BiH, ali da je akcenat u oblasti izgradnje i infrastrukture, kao i energetskom sektoru.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Dong Chunfeng bio je uvodničar na nedjeljnoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu, čija je tema bila "Ekonomske inicijative Kine u regiji centralne i istočne Evrope i u Bosni i Hercegovini". 

Na nedavno održanom samitu u Beogradu naznačene su kineske investicije u visini od 10 milijardi dolara u regionu, zbog čega su se mnoge zemlje već pojavile sa svojim inicijativama. 

"Motiv njegovog pozivanja na sesiju jeste to što smatramo da se BiH nalazi u takvoj poziciji da bi trebala imati svojevrsnu ekvidistancu prema svim centrima svjetske moći - podjednake saradnje i udaljenosti u smislu da se bilo koja ekonomska inicijativa tumači kao ekonomska inicijativa bez ikakvih ideoloških ili političkih pozadina", istakao je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović. 

S obzirom na to da takve pozadine često onemogućavaju BiH da bude otvorena prema svim mogućim inicijativama radi vlastite stabilnosti i razvoja Kulenović je ukazao na važnost današnjeg izlaganja ekonomske inicijative Kine, gdje se treba vidjeti pozicija i uloga BiH. 

Inicijativa je nastala prije tri godine, od kada je dobila dobre reakcije iz 16 zemalja centralne i istočne Evrope s kojima do sada bilježi dobre rezultate. 

"Ove godine navršit će se 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između NR Kine i BiH, što će biti obilježeno održavanjem manifestacije", istakao je ambasador Chunfeng. 

Jedan od projekata u BiH je Kotlovsko postrojenje buduće Termoelektrane Stanari. 

Kina je, ističe Chunfeng, zainteresirana da investira u bilo koju oblast u BiH navodeći da je saobraćajna infrastruktura veoma značajna za razvoj jedne zemlje, jer donosi veliki doprinos za razvoj ekonomije zemlje. 

"To je kinesko iskustvu u razvoju svoje ekonomije. Inače, u BiH postoji dobra osnova za razvoj ekonomije", kazao je Chunfeng. 

S obzirom na to da je BiH bogata prirodnim resursima naročito ugljem smatra da je to dobra osnova za izgradnju neke nove termoelektrane, podsjećajući da je kineska strana prošle godine osim projekta Termoelektrane Stanari, potpisala projekt oko izgradnje Blok 7 Termoelektrane u Tuzli, kao i Termoelektrane u Zenici.

Kulenović je zaključio da je današnja sesija bila prilika da se pozovu biznismeni da se pojavljuju kao inicijatori različitih velikih inicijativa za koje očito postoji novac, koji nismo u stanju da zbog nedostataka odgovarajućih projekata realiziramo. 

U tom smislu, očekuje da će se „stvoriti jedno udruženje bosansko-kineskog biznis prijateljstva na bazi prije svega ekonomske saradnje i interesa dvije zemlje. 

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović najavio je da će se tokom iduće nedjelje obilježiti druga godišnjica od smrti akademika Sulejmana Redžića, bivšeg predsjednika Kruga 99. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti