Na Privrednoj konferenciji u Beču iskazan interes za saradnju sa BiH

30.01.2015. 10:29 / Izvor: eKapija.ba
Na Privrednoj konferenciji u Beču iskazan interes za saradnju sa BiH

Po završetku plenarnog dijela, održani su B2B susreti tokom kojih su kompanije u direktnim razgovorima iskazale svoj interes i predstavile kapacitete i mogućnosti kojima raspolažu.

Privredna konferencija, koju je organizovala Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Austriji i Privrednom komorom Austrije, uspješno je realizovana 27. januara 2015. godine u Beču.

Tokom plenarnog dijela konferencije, prisutnima su se obratili potpredsjednik Privredne komore Austrije dr. Richard Schenz, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Austriji Nj. E. Tanja Milašinović Martinović, i potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić koji su pozdravili prisutne, te izrazili zahvalnost organizatorima i velikom broju prisutnih privrednika.

Nakon uvodnih obraćanja, direktor Agencije za promociju izvoza VTK/STK BiH (BHEPA) Enes Ališković održao je prezentaciju o vanjsktrgovinskoj razmjeni BiH i Austrije i potencijalima kojima BiH raspolaže, te mogućnostima uspostavljanja nove i unapređenja postojeće saradnje, dok je prezentaciju na temu investiranja u BiH održala zamjenica direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Blaženka Mišković koja je tom prilikom prisutne upoznala sa svim prednostima za ulaganje koje BiH čine povoljnijom od zemalja u okruženju.

U plenarnom dijelu, prisutnima su se obratili i predstavnik austrijske privrede u Sarajevu Sigmund Nemeti, generalni direktor Raiffeisen banke Bosne i Hercegovine Karlheinz Dobnigg i direktor kompanije Austronet d.o.o. Kozarac (matično preduzeće Plaspack Netze GmbH) koji su govorili o svojim pozitivnim iskustvima, te pozvali austrijske privrednike da slijede njihov primjer i započnu saradnju sa kompanijama iz u BiH. Kako su i sami naglasili, svaki poslovni projekat sa Bosnom i Hercegovinom se mora isplatiti.

Nakon završenih obraćanja i prezentacija uslijedila je diskusija tokom koje su privrednici imali priliku od predstavnika relevantnih institucija tražiti odgovore i načine rješavanja problema sa kojima se susreću, kao i nejasnoćama po pitanju uslova poslovanja. Neka od pitanja odnosila su se i na iskorištavanje biomase i solarne energije.

Po završetku plenarnog dijela, održani su B2B susreti tokom kojih su kompanije u direktnim razgovorima iskazale svoj interes i predstavile kapacitete i mogućnosti kojima raspolažu. Zajednički je stav svih privrednika da je konferencija izuzetno dobro organizovana i da su razgovori bili uspješni, te se očekuje i realizacija konkretnih poslovnih projektata.

O zainteresovanosti austrijskih privrednika svjedoči impozantan broj njihovih predstavnika. Naime konferenciji je prisustvovalo više od 70 austrijskih kompanija i oko 30 bh. kompanija.

Obzirom na veliku zainteresovanost, VTK/STK BiH planira da u saradnji sa Ambasadom BiH u Beču, Privrednom komorom Austrije i relevantnim institucijama u BiH organizuje jednu ovakvu privrednu konferenciju u Sarajevu kako bi se pružila mogućnost velikom broju bh. kompanija koje nisu bile u mogućnosti prusustvovati konferenciji u Beču da i same nađu adekvatne partnere i unaprijede svoje poslovanje, saopćeno je iz VTKBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti