BiH istražuje tajne račune u HSBC banci

13.02.2015. 08:34 / Izvor: Nezavisne novine
BiH istražuje tajne račune u HSBC banci

Cilj je otkriti kojih je to sedam klijenata u ovoj banci na devet računa držalo 4,3 miliona dolara, od čega se najveći pojedinačni račun odnosi na vrtoglavih 3,8 miliona dolara.

Nekoliko dana nakon što su se u javnosti pojavile informacije o skrivenim bankovnim računima nekoliko osoba iz BiH u švajcarskoj poslovnici britanske HSBC banke i novcu skrivenom daleko od očiju poreznika, nadležne institucije polako kreću u istragu.

Cilj je otkriti kojih je to sedam klijenata u ovoj banci na devet računa držalo 4,3 miliona dolara, od čega se najveći pojedinačni račun odnosi na vrtoglavih 3,8 miliona dolara. Prvi račun klijenata iz BiH otvoren još 1990. godine, a posljednji 2003.

U Poreskoj upravi RS kažu kako od samog početka prate aferu koja je šokirala skoro cijeli svijet, te da su povodom toga odmah reagovali.

"Krenuli smo u potragu preko nekoliko agencija kako bismo utvrdili da li su ti računi u vlasništvu nekog od građana iz RS. U toku smo svega, a u narednim danima ćemo doći do tog podatka. Ipak, ukoliko ne dođemo, tražićemo od nadležnih organa da nam daju taj podatak", kazala nam je Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS.

U Poreskoj upravi Federacije BiH kažu kako nemaju podatke o tajnim računima, kao i da nisu upoznati s informacijama koje su se pojavile u aferi "Swiss Leaks", ali da su spremni da reaguju.

"Nismo dobili obavijest od nadležnih državnih agencija u vezi s tim slučajem, ali ukoliko takav zahtjev bude upućen, Porezna uprava FBiH će postupiti po dostavljenom zahtjevu i poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti", kaže Adisa Hamzić, portparol ove institucije.

Kako je kazala, Poreska uprava FBiH u prethodnom periodu je često dobijala od Finansijsko-obavještajnog odjela Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zahtjeve za provjeru finansijskog stanja fizičkih i pravnih osoba.

Iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su nam juče kazali kako prate objave u medijima i prikupljaju obavještajna saznanja i informacije u cilju provjere navoda.

"U slučaju sumnje na pranje novca Agencija će preuzeti zakonom predviđene mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Napominjemo da član 35 Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti zabranjuje obveznicima otvaranje skrivenih računa i skrivanje klijentovog identiteta", poručili su iz SIPA.

Iz Tužilaštva BiH su nam juče saopštili kako o ovom slučaju ne mogu davati nikakve informacije, niti komentare.

Podsjećamo, tim novinara iz 45 zemalja okupljen u Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je niz tajnih dokumenata i izvještaja druge najveće svjetske banke, čiji sadržaj otkriva komplikovanu mrežu koja je sakrila milijarde dolara i mnogima uštedjela ogromne sume novca kroz izbjegavanje poreza.

Podacima je otkriveno poslovanje više od 100.000 pojedinaca i detalji o 30.000 bankovnih računa kroz koje je prošlo skoro 120 milijardi dolara.

"HSBC je profitirao poslujući sa trgovcima oružjem koji su slali bombe djeci vojnicima u Africi, posrednicima diktatora u zemljama trećeg svijeta, švercerima 'krvavih' dijamanata i drugim kriminalcima", navodi ICIJ.

Među ljudima koji se spominju u dokumentaciji su muzičke zvijezde, poznati bogataši, političari, trgovci, tajkuni i drugi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti